U internom istraživanju SZP-a dominira Ivanić, iz SDS-a najpopularniji Šarović i Mićić

Počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić osvojio je najviše glasova u anketi Saveza za promjene, koja bi trebalo da posluži za određivanje kandidata opozicije za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Konačni rezultati ankete, koja se nalazi u posjedu “EuroBlica”, pokazali su da je Ivanić ubedljivo najpopularniji političar iz opozicije jer je osvojio prvo mjesto među ponuđenim kandidatima u obje ciljne kategorije – i za poziciju predsjednika RS i za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Naime, na pitanje anketiranim za koga smatraju da je najbolji kandidat na sljedećim izborima ispred SzP za srpskog člana Predsjedništva BiH, čak 26 odsto ispitanika odgovorilo je da je to Ivanić. Na identično pitanje koje se odnosilo na kandidaturu za predsjednika RS najviše ispitanih, njih 19 odsto, opet je ponovilo da je to počasni predsjednik PDP.

U isto vrijeme, rezultati navedenog ispitivanja javnog mnjenja pokazali su da je među biračima trenutno najpopularniji političar iz SDS, aktuelni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, za kojeg 14 odsto ispitanika vjeruje da bi bio najbolje rešenje kao kandidat opozicije za predsjednika RS. Mićić takođe odlično kotira i kao mogući kandidat za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH, gdje je osvojio drugo mjesto sa 9 odsto glasova ispitanih, koliko ima i njegov partijski kolega Mirko Šarović.

Izvori “EuroBlica” iz vrha SzP, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da je nakon objavljivanja rezultata ankete postalo jasno da će konačni izbor o tome ko će biti kandidati opozicije za dvije najznačajnije izborne funkcije zavisiti od volje Mladena Ivanića, odnosno njegove procjene da li je bolje da se kandiduje za još jedan mandat u Sarajevu ili da pokuša osvojiti fotelju u Palati Republike u Banjaluci.

– Od Ivanićevog izbora zavisiće i odluka SDS. Ukoliko Ivanić riješi da se kandiduje za predsjednika RS, Mićić i Šarović imaju podjednake šanse za kandidaturu jer su u anketi osvojili isti broj glasova. Ukoliko se, međutim, Ivanić odluči za kandidaturu u Sarajevu, Mićić bi trebalo da bude izbor SDS za predsjednika RS, jer je u toj kategoriji među biračima ocijenjen kao najbolji kandidat te partije – ističu naši izvori.

Rezultati ankete koju je proveo Savez za promjene pokazali su da lider SDS Vukota Govedarica zauzima treće mjesto po popularnosti među biračima kao mogući kandidat opozicije za predsjednika RS s osvojenih 11 odsto glasova.

Istovremeno, Govedarica je tek peti na rang-listi kao mogući kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH sa 6 odsto glasova, a ispred njega se, osim Ivanića, Mićića i Šarovića, nalazi i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

(Euro Blic)

MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA Magična nit mašte, odrastanja i prijateljstva

Trećeg dana Međunarodnog festivala pozorišta nastupili su glumci iz Varšave, Kragujevca, Mostara, Sofije i Banjaluke. U dva jutarnja termina izvedena je predstava “Krojačeva nit”, Teatra Lalka iz Varšave. Ova priča je pozorišna verzija bajke Kornela Makušinjskog, u režiji i adaptaciji Jaroslava Kilijana. Na sceni je stvorena jedna magična nit, koja se proteže od krojačke radionice

DODIK: Oko Pavića bilo mangupa koji su radili protiv koalicije

Milorad Dodik, predsjednik RS i novoizabarni član Predsjedništva BiH, rekao je da SNSD sa koalicionim partnerima radi na formiranju skupštinske većine, te dodao da postoje pojedinci koji nisu radili u interesu koalicije. “Neki su radili direktno protiv kolaicije, a pripadaju nekim od naših koalicionih partnera. Narednih dana ćemo to da ispitamo. Niko neće biti zaštićen

RADOJIČIĆ: Netačne tvrdnje o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci

Banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić rekao je danas da nisu tačne tvrdnje predsjednika PDP Branislava Borenovića o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci, navodeći da ni on, ni Gradska uprava nemaju nikakve nadležnosti za sprovođenje izbornog procesa. – Predsjedniku PDP bi trebalo da bude jasno da gradonačelnik bilo kojeg grada u BiH, pa tako

MEĐU NJIMA I JEDNA BANJALUČKA Kineski jezik pred osnovcima u četiri škole

Učenici u četiri osnovne škole uskoro bi trebalo da počnu da izučavaju kineski, a znakove i gramatiku jednog od najtežih svjetskih jezika pokazivaće im predavači iz Kine. Ovaj jezik sa Dalekog istoka ušao je na mala vrata u obrazovni sistem Srpske u prošloj školskoj godini, kada je u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom

Banjalučki mališani iz centra grada poslali poruke o pravima djece

Mališani iz 10 vrtića danas su u Gospodskoj ulici prodavali svoje rukotvorine i recitovali o dječjim pravima i obavezama. Na izložbeno-prodajnom štandu u centru grada djeca su prodavala rukotvorine koje su napravili na kreativno-edukativnim radionicama u vrtićima, a u prigodnom programu su kroz igru, pjesmu i recitaciju pričali o dječjim pravima, ali i obavezama. Ova