U internom istraživanju SZP-a dominira Ivanić, iz SDS-a najpopularniji Šarović i Mićić

Počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić osvojio je najviše glasova u anketi Saveza za promjene, koja bi trebalo da posluži za određivanje kandidata opozicije za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Konačni rezultati ankete, koja se nalazi u posjedu “EuroBlica”, pokazali su da je Ivanić ubedljivo najpopularniji političar iz opozicije jer je osvojio prvo mjesto među ponuđenim kandidatima u obje ciljne kategorije – i za poziciju predsjednika RS i za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Naime, na pitanje anketiranim za koga smatraju da je najbolji kandidat na sljedećim izborima ispred SzP za srpskog člana Predsjedništva BiH, čak 26 odsto ispitanika odgovorilo je da je to Ivanić. Na identično pitanje koje se odnosilo na kandidaturu za predsjednika RS najviše ispitanih, njih 19 odsto, opet je ponovilo da je to počasni predsjednik PDP.

U isto vrijeme, rezultati navedenog ispitivanja javnog mnjenja pokazali su da je među biračima trenutno najpopularniji političar iz SDS, aktuelni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, za kojeg 14 odsto ispitanika vjeruje da bi bio najbolje rešenje kao kandidat opozicije za predsjednika RS. Mićić takođe odlično kotira i kao mogući kandidat za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH, gdje je osvojio drugo mjesto sa 9 odsto glasova ispitanih, koliko ima i njegov partijski kolega Mirko Šarović.

Izvori “EuroBlica” iz vrha SzP, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da je nakon objavljivanja rezultata ankete postalo jasno da će konačni izbor o tome ko će biti kandidati opozicije za dvije najznačajnije izborne funkcije zavisiti od volje Mladena Ivanića, odnosno njegove procjene da li je bolje da se kandiduje za još jedan mandat u Sarajevu ili da pokuša osvojiti fotelju u Palati Republike u Banjaluci.

– Od Ivanićevog izbora zavisiće i odluka SDS. Ukoliko Ivanić riješi da se kandiduje za predsjednika RS, Mićić i Šarović imaju podjednake šanse za kandidaturu jer su u anketi osvojili isti broj glasova. Ukoliko se, međutim, Ivanić odluči za kandidaturu u Sarajevu, Mićić bi trebalo da bude izbor SDS za predsjednika RS, jer je u toj kategoriji među biračima ocijenjen kao najbolji kandidat te partije – ističu naši izvori.

Rezultati ankete koju je proveo Savez za promjene pokazali su da lider SDS Vukota Govedarica zauzima treće mjesto po popularnosti među biračima kao mogući kandidat opozicije za predsjednika RS s osvojenih 11 odsto glasova.

Istovremeno, Govedarica je tek peti na rang-listi kao mogući kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH sa 6 odsto glasova, a ispred njega se, osim Ivanića, Mićića i Šarovića, nalazi i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

(Euro Blic)

DAVIDOV OTAC NA TRGU KRAJINE: Procvjetale su, sine, one dvije dunje

Još jedno mirno okupljanje građana “Pravda za Davida” održano je večeras je na Trgu Krajine u Banjaluci. “Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša…Procvjetale su one dvije dunje, sine, što smo ih zasadili” ovim riječim svoje obraćanje započeo je Davidov otac, Davor Dragičević. Prošlo je mjesec dana od pronalaska tijela Davida Dragičevića.

HIDROELEKTRANA POSTAJE MUZEJ Od ruševine u Trapistima prave turističku atrakciju

Devastirani objekat stare Hidroelektrane „Delibašino selo“ uskoro postaje Tehnički muzej energetike. O pretvaranju u muzej priča se unazad nekoliko godina, a sada je konačno došao red da se iskoristi potencijal jednog od najljepših naselja kada je priroda u pitanju. Potvrdili su nam ovo  u „Elektrokrajini“ te naglasili da su nakon dugih najava, konačno dobili dozvolu

ZBOG POKUŠAJA UBISTVA Tužilaštvo traži strožu kaznu za Markovića, odbrana ponavljanje suđenja

Slobodan Marković (58) iz Banjaluke, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović (54), po mišljenju Tužilaštva, zaslužuje strožu kaznu, dok njegova odbrana traži ukidanje te presude i ponavljanje suđenja. U Vrhovnom sudu RS tužilac Branko Mitrović ocijenio je da je izrečena kazna minimalna te da nije adekvatna. “Činjenično stanje

BANSKI DVOR Kulturni program u čast ruske delegacije

U Banskom dvoru je počeo kulturni program u čast današnje posjete delegacije Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Republici Srpskoj. Program u Banskom dvoru organizovao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Ruska delegacija, koju predvodi predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko doputovala je danas u Banjaluku, gdje je razgovarala sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.