Vijesti 13.10.2020.

U IŠČEKIVANJU EPIDEMIOLOŠKOG HAOSA: Ruševine stare Hirurgije adaptiraju se u privremenu Covid bolnicu

ČITANJE: 2 minute

S obzirom na to da UKC RS zbrinjava najveći broj ovih pacijenata u Republici Srpskoj, rukovodstvo naše ustanove, vodeći odgovornu zdravstvenu politiku, donijelo je odluku da se pripreme neophodni kapaciteti za prijem novooboljelih koje očekujemo tokom jeseni i zime, saopšteno je iz UKC RS.

Kako su naveli u saopštenju, tokom prethodnih mjeseci, izvršene su minimalne pripreme koje podrazumijevaju sanaciju i djelimičnu adaptaciju prostora stare Hirurgije koja je svojevremeno bila predviđena za rušenje. Na preporuku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, novčana sredstva za ovu svrhu obezbijedila je Vlada RS. Pokrenuta je procedura za sanaciju i djelimičnu adaptaciju ovog objekta za privremenu Covid19 bolnicu. Sprovedene su javne nabavke za pribavljanje potrebne dokumentacije kao i za izbor izvođača radova na projektu sanacije.

Izabrani izvođač radova je “DELTA MD” d.o.o. Banja Luka, a vrijednost radova je 1 348 931,93 KM bez PDV-a.

“Kako bi objekat ispunjavao minimum uslova za boravak Covid19 pacijenata, izvođač je morao da izvede neophodne radove, kao što su sanacija krova, zamjena stolarije, zamjena dotrajalih instalacija, te zamjena podnih i plafonskih obloga. Sa funkcionalne strane osnovni nedostatak ovog objekta bio je manjak sanitarnih čvorova, WC kabina i tuševa, te je ovom sanacijom postignuto da na svakoj etaži imamo 12 toaleta i deset tuševa. Ranije su na svakoj etaži postojala četiri toaleta i dva tuša”, objašnjavaju u UKC.

S obzirom na činjenicu da se radi o veoma trošnom i starom objektu, kako je navedeno, izvođač radova je prilikom ove adaptacije nailazio na niz poteškoća. Prilikom postavljanja nove stolarije i uklanjanja stare, zidovi objekta su se urušavali što je stvaralo dodatni trošak izvođaču. Takođe, i prilikom postavljanja sanitarnih čvorova, WC kabina i tuševa dolazilo je do pucanja vodovodnih i kanalizacionih cijevi, što je za posljedicu imalo takođe dodatne troškove postavljanja nove mreže vode i kanalizacije.

Iz UKC RS ističu da im je drago da niko nije odustao od ovog projekta i zahvalili su se izvođaču radova koji je i pored svih nedaća uspio privesti posao kraju bez korigovanja početne cijene radova iako će zbog navedenog posla biti u nezavidnoj situaciji i snosiće gubitke.

Uprkos svim otežavajućim okolnostima radovi na objektu privode se kraju kako bi se isti doveo u pristojno stanje i poslužio kao COVID bolnica, a po okonačanju pandemije kao privremeni objekat za Kliniku za ginekologiju i akušerstvo i Kliniku za dječije bolesti kada se počne sa rekonstrukcijom istih na lokaciji Paprikovac.

(E.M/banjaluka.net)