Svijet 10.07.2024.

U Južnoj Koreji ubija se sve više muškaraca, političar: Za to su krive žene

ČITANJE: 2 minute

Nižu se kritike na izjavu južnokorejskog političara koji je povezao porast samoubistava muškaraca sa sve “dominantnijom” ulogom žena u društvu.

Prema izvještaju, vijećnik grada Seula Kim Ki-duck tvrdi da je muškarcima teže pronaći posao zbog zaposlenih žena. Kao i to da im se zbog toga što žene rade, teže vjenčati. Rekao je i da se zemlja nedavno “počela mijenjati u društvo kojim dominiraju žene” te da bi to “moglo biti djelimično objašnjenje za povećanje broja pokušaja samoubistava muškaraca”.

Južna Koreja ima jednu od najviših stopa samoubistava

Inače, Južna Koreja ima jednu od najviših stopa samoubistava među bogatim zemljama svijeta, ali ima i jedan od najgorih rekorda u rodnoj ravnopravnosti.

Vijećnik Kim iz Demokratske stranke došao je do svoje procjene kada je analizirao podatke o broju pokušaja samoubistva na mostovima duž rijeke Han u Seulu. Izvještaj, objavljen na službenim stranicama gradskog vijeća, pokazao je da je broj pokušaja samoubistva uz rijeku porastao sa 430 u 2018. na 1.035 u 2023. godini, a od onih koji su si pokušali oduzeti život udio muškaraca popeo se sa 67 posto na 77 posto. Stručnjaci za prevenciju samoubistava izrazili su zabrinutost zbog njegovog izvještaja.

“Razloge je potrebno naučno proučiti”

“Opasno je i nije mudro iznositi ovakve tvrdnje bez dovoljno dokaza”, rekao je za BBC Song In Han, profesor mentalnog zdravlja na Univerzitetu Yonsei u Seulu.

Song je rekao da je potrebno naučnoproučiti razloge naglog porasta statistike u kojem muškarci pokušavaju samoubistvo u Seulu, dodajući da je “vrlo žalosno” što je vijećnik to objasnio rodnim sukobom.

U Južnoj Koreji postoji znatan jaz između broja muškaraca i žena koji su zaposleni na puno radno vrijeme, pri čemu žene rade na određeno ili nepuno radno vrijeme. Razlika u plaćama između polova polako se smanjuje, ali žene su u prosjeku plaćene 29 posto manje od muškaraca, piše BBC, prenosi Index.