Svijet 27.11.2022.

U Kijevu pada snijeg, na snazi restrikcije struje

ČITANJE: 1 minuta

U Kijevu je pao snag, temperatura je danas oko nula Celizijusovih stepeni, a milioni ljudi u ukrajinskoj prestonici i okolini suočeni su sa restrikcijama u snabdjevanju električnom energijom i centralnim grijanjem izazvanim ruskim vazdušnim napadima.

Hladno vrijeme postepeno povećava energetske potrebe potrošača, a rad na popravci pogođenih elektroenergetskih objekata je u toku, saopštio je operater Ukrenergo, prenio je Rojters.

Proizvođači električne energije i dalje nisu u mogućnosti da obezbede potpuno snabdevanje električnom energijom nakon ruskih raketnih napada u sredu i nemaju drugog izbora osim da štede energiju uvođenjem restrikcija, navodi se u saopštenju, prenosi RTRS

– Režim restrikcija potrošnje je i dalje na snazi zbog deficita kapaciteta, koji trenutno iznosi oko 20 odsto – naveo je Ukrenergo na Telegramu.

David Arahamija, lider stranke Sluga naroda predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, iznio je predviđanje da će Rusija naredne sedmice izvesti nove infrastrukturne napade i rekao da bi nedjelja mogla biti zaista teška. Zelenski je sinoć rekao da postoje restrikcije električne energije u 14 od 27 ukrajinskih regiona. Restrikcije utiču na više od 100.000 potrošača u svakom od regiona, kazao je on.

Pogođeni regioni uključuju prestonicu Kijev i susjedni region.

Ako se potrošnja poveća uveče, isključenja mogu biti povećana – istakao je Zelenski u noćnom video obraćanju, ponovivši apel građanima da štede struju. Prognostičari očekuju nastavak snežnih padavina u Kijevu do sredine nedjelje, a temperature bi trebalo da ostanu ispod nule Celzijusovih stepeni.

(Z.M)