Svijet 19.10.2022.

U Kijevu vazdušna uzbuna velikih razmjera, Amerikanci tvrde da su iranski gardisti stigli na Krim i u Herson

ČITANJE: 1 minuta

Stanovnici grada Kijeva čuju eksplozije u raznim okruzima.

Očevici izveštavaju o radu sistema PVO.

Već sat i po traje zračna uzbuna velikih razmjera, javlja Ukrinfo, novinska agencija Ukrajine.

Prema podacima Operativne komande “Sjever”, odbrambene snage Černjigovske oblasti oborile su dvije rakete.

Vinicka oblast je takođe napadnuta neprijateljskim projektilima.

Gradska državna uprava Kijeva izvijestila je da su jedinice protivvazdušne odbrane oborile nekoliko ruskih projektila iznad Kijeva.

Načelnik černjigovske regionalne vojne uprave Vjačeslav Čaus objavio je na Telegramu da je dron kamikaza iranske proizvodnje Shahed-136 eksplodirao u Černigovu.

Serhij Borzov, načelnik Vinicijske regionalne vojne uprave, objavio je na Facebooku da su Rusi ispalili projektile na energetski objekat u oblasti Vinica.

Pripadnici elitne Iranske revolucionarne garde nalaze se u Ukrajini, na okupiranom Krimu, gdje obučavaju ruske jedinice kako koristiti isporučene iranske dronove, tvrde iz američkih obavještajnih službi.

Ovu je vijest još ranije prenio think tank Institute for the Study of War, koji je na temelju javno objavljenih podataka zaključio kako je nepoznat broj pripadnika iranskih gardista, smješten na lokacijama na Krimu i u hersonskoj oblasti, vjerojatno poslan kako bi obučavao ruske operatere dronova, prenosi Jutarnji.hr.

Najnoviju potvrdu ove informacije prenio je New York Times, koji citira nekolicinu državnih funkcionera upoznatih s osjetljivim izvještajima obavještajnih službi. Ono što u ovom trenutku još nije poznato, osim točnog broja iranskih gardista, je da li oni i sami upravljaju dronovima ili isključivo obučavaju ruske vojnike za njihovo korištenje, prenosi politicki.ba.

(SB)

Oznake: Ukrajina