Magazin 25.11.2017.

U koricama knjige sabrano pola vijeka službovanja protojereja stavrofora Ratka Radujkovića

ČITANJE: 2 minute

Knjiga pod nazivom „Moja sjećanja i poslušanja“ autora protojereja stavrofora Ratka Radujkovića promovisana je u četvrtak uveče u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Knjiga je nastala kao rezultat pola vijeka službovanja oca Radujkovića, koji je među korice sabrao sjećanja na djetinjstvo u rodnim Drugovićima, odrastanje, školovanje, službovanje, ali i borbu za opstanak Eparhije banjalučke i Srpske pravoslavne crkve kroz decenije.

Knjiga je podijeljena u tri dijela. Prvi, koji obuhvata period od 1965. do 1991. godine, opisuje stradanje crkve u doba komunizma, a drugi, koji se odnosi na godine od 1991. do 1995, rat i borbu za očuvanje crkve. U trećem dijelu, koji obuhvata period od 1995. do 2015. godine, autor piše o obnovi života i hramova na području banjalučke eparhije.

– Svako će zasigurno u ovom iskrenom pisaniju naći nešto interesantno i uvidjeti kako se iz dana u dan slagao mozaik veoma bogatog i u mnogim segmentima značajnog života koji i danas ispisuje nove retke – istakla je recenzent knjige Radmila Kulundžija i dodala da je, osim što je autobiografsko djelo, ova knjiga i hronika jednog vremena u kojoj su zabilježena dva rata i poratno vrijeme.

Predgovor knjige potpisuje direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, koji je kazao da je otac Radujković svjedok jednog za crkvu veoma teškog vremena.

– Koliko je samo puta pokucao na vrata činovnika u opštini ne bi li izmolio jedno malo rješenje da crkvi bude bolje, a takvih stvari bilo je na hiljade. Vjera u pravoslavlje i njegova borba uspijevali su da slome i najteže prepreke – istakao je Davidović i dodao da je jedina „zamjerka“ na ovo djelo to što je autor isuviše skromno pisao o svojoj nadljudskoj borbi za očuvanje eparhije.

Otac Radujković zahvalio je Bogu na milosti i blagoslovu tokom svih godina službovanja i dodao da mu je supruga Branka bila najveća podrška i oslonac.

(Glas)