Biznis 26.11.2022.

U Kostolac stigao posljednji kontigent opreme

ČITANJE: 1 minuta

U Kostolac je danas stigao posljednji kontigent opreme za izgradnju novog bloka termoelektrane, što je jedna od najvećih investicija u energetskom sektoru.

Opremu, koja je stigla brodom na gradilište u Kostolac, dočekale su ambasador Kine u Beogradu Čen Bo i ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović, koja je istakla da je ovaj novi energetski pogon, prvi koji se u Srbiji gradi poslije tri decenije, izuzetno važan za proizvodnju struje.

“Ovo je veoma važno postrojenje koje predstavlja novih 350 megavata u proizvodnom pogonu Elektroprivrede Srbije /EPS/, što je oko pet odsto proizvodnih kapaciteta EPS-a”, rekla je Đedovićeva.

Ona je napomenula da je posljednji kontigent opreme ključan za završetak izgradnje novog blok. Ambasador Kine Čen Bo podsjetila je da se ovaj važan projekat realizuje na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.

“Prevaziđene su brojne poteškoće u dopremanju opreme, ali uz napore kineske i srpske strane realizacija projekta ulazi u završnu fazu. Kineska firma koja izvodi radove ulaže sve napore da se radovi završe u roku”, istakla je ambasadorka Kine.

Iz resornog ministarstva saopšteno je da je novi blok jedna od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru, a njegovom izgradnjom dugoročno će se povećati sigurnost energetskog sistema u Srbiji.

Srbija će, kako je navedeno, dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve evropske ekološke kriterijume i dugoročno povećati sigurnost našeg energetskog sistema.

(Z.M/Srna)

Oznake: Kostolac