U Kotor Varošu i dame love vukove

Damski lov nije šala, pogotovo ne u Kruševom Brdu kod Kotor Varoša, gdje pripadnice ljepšeg pola love već godinama u tradicionaloj hajci na vukove i divlje svinje.

Među njima su i Ružica i Jelena koje, sa sačmaricom na ramenima, motre na divljač.

“Ja gajim ljubav prema lovu još od malih nogu, zato što sam treća generacija u porodici koja se bavi lovom. Moj deda je bio lovac i od njega sam dobila pušku na poklon, a takođe i moj otac je lovac. Tako da je to generacijiski”, rekla je Ružica Grgić.

“Sve više i više žena dolazi, drago mi je da se odazivaju. I drago mi je da se dosta naših žena učlanjuje u ovo naše lovačko društvo”, kaže Jelena Pekija.

Damski lov je, zapravo, međunarodna hajka. Dame sa puškama stigle su iz nekoliko zemalja.

“Prvi put sam ovdje i veliko mi je zadovoljstvo. Ako bude odstrijela, bude, ali tu sam zbog druženja”, kaže Totana Marija iz Slovačke.

Sigurno su doprinijele tome da se za kotorvarošku hajku nadaleko čuje. Što i ne čudi, jer vidjeti žene u lovu – svakako je nesvakidašnja slika.

Dame lovci, rasporedile su se po tzv. čekama oko Kruševog Brda i strpljivo čekaju vukove. Prošle godine ulovile su dva, a ove godine nadaju se, kažu i boljem ulovu.

Domaćini su prezadovoljni posjetom. Kažu da su žene odlični lovci i da se lako snalaze po šumama.

“Mi to želimo i u Republici Srpskoj da promovišemo. Vjerujte da nam žene pokažu jednu ozbiljnost, jednu disciplinu, odgovornost u lovu. I mnogo toga, a nažalost mi lovci smo možda malo i opušteni”, rekao je Nedeljko Glamočak, jedan od organizatora “Damskog lova na vuka”.

Koliko je damski lov ozbiljna priča, pokazuje i osnivanje Damskog lovačkog kluba RS. I ne čudi da ga osnivaju jer, ako niste znali, u Srpskoj lovi čak 130 žena.

(ATV)

POPRAVKA ZUBA ZA OSNOVCE Tokom raspusta zubar u šest banjalučkih škola

Stomatološke usluge učenicima osnovnih škola tokom raspusta pružaju stomatološke ordinacije za učenike u OŠ “Ivo Andrić”, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Borisav Stanković”, “Zmaj Jova Jovanović”, “Branko Radičević” i “Sveti Sava”, radnim danom od 7.30 do 14.30, potvrdili su u Domu zdravlja.

PUCAO NA KOMŠIJU Potekla krv zbog bunara

Novica Šešum (65) uhapšen je preksinoć jer je pucao na komšiju Sašu Matoša (49) u dvorištu njegove kuće u banjalučkom naselju Kuljani, a tome je, kako saznajemo, prethodila svađa zbog bunara za vodu.