U Kotor Varošu i dame love vukove

Damski lov nije šala, pogotovo ne u Kruševom Brdu kod Kotor Varoša, gdje pripadnice ljepšeg pola love već godinama u tradicionaloj hajci na vukove i divlje svinje.

Među njima su i Ružica i Jelena koje, sa sačmaricom na ramenima, motre na divljač.

“Ja gajim ljubav prema lovu još od malih nogu, zato što sam treća generacija u porodici koja se bavi lovom. Moj deda je bio lovac i od njega sam dobila pušku na poklon, a takođe i moj otac je lovac. Tako da je to generacijiski”, rekla je Ružica Grgić.

“Sve više i više žena dolazi, drago mi je da se odazivaju. I drago mi je da se dosta naših žena učlanjuje u ovo naše lovačko društvo”, kaže Jelena Pekija.

Damski lov je, zapravo, međunarodna hajka. Dame sa puškama stigle su iz nekoliko zemalja.

“Prvi put sam ovdje i veliko mi je zadovoljstvo. Ako bude odstrijela, bude, ali tu sam zbog druženja”, kaže Totana Marija iz Slovačke.

Sigurno su doprinijele tome da se za kotorvarošku hajku nadaleko čuje. Što i ne čudi, jer vidjeti žene u lovu – svakako je nesvakidašnja slika.

Dame lovci, rasporedile su se po tzv. čekama oko Kruševog Brda i strpljivo čekaju vukove. Prošle godine ulovile su dva, a ove godine nadaju se, kažu i boljem ulovu.

Domaćini su prezadovoljni posjetom. Kažu da su žene odlični lovci i da se lako snalaze po šumama.

“Mi to želimo i u Republici Srpskoj da promovišemo. Vjerujte da nam žene pokažu jednu ozbiljnost, jednu disciplinu, odgovornost u lovu. I mnogo toga, a nažalost mi lovci smo možda malo i opušteni”, rekao je Nedeljko Glamočak, jedan od organizatora “Damskog lova na vuka”.

Koliko je damski lov ozbiljna priča, pokazuje i osnivanje Damskog lovačkog kluba RS. I ne čudi da ga osnivaju jer, ako niste znali, u Srpskoj lovi čak 130 žena.

(ATV)

Krava ubila vlasnika dok ju je vodio biku

Naš Aleksije poveo je kravu na oplodnju kod bika, prema selu Kola. Međutim, nisu odmakli ni kilometar od štale i, po svemu sudeći, kada je počela padati kiša, on je raširio kišobran, što ju je uplašilo, te ga je usmrtila.

(FOTO) Majstor “Parking majstora”

Čitalac portala blmojgrad, poslao je fotografiju koja bi slobodno mogla konkurisati za “Naj parking majstora u Banjaluci u januaru 2018. godine” ukoliko bi postojalo takvo takmičenje.