Biznis 06.07.2016.

U Krajina osiguranju i inspektori “poljubili vrata”

ČITANJE: 2 minute

Dok se radnici Krajina osiguranja žale da novi vlasnik, Indijac Navin Agarval nastavlja da ih mobinguje, on se oglašava samo mejlovima sa novim naređenjima. U pomoć su prošle sedmice zvali Republičku inspekciju rada. Inspektor je juče otišao u kontrolu, ali je poljubio vrata.

“U trenutku dolaska inspektora niko od lica ovlašćenih za predstavljanje poslodavca nije bio prisutan zbog čega nam nije bio omogućen pristup dokumentaciji potrebnoj za vršenje inspekcijskog nadzora. Mi ćemo svakako i narednih dana pokušati da izvršimo kontrolu”, rekla je portparol Inspektorijata RS Duška Makivić.

Radnici su inspekciji požalili da trpe maltretiranje poslodavca, da je donesen novi pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta i da je najavljeno više otkaza. Juče je bez posla i ostalo njih 16. ATV je u posjedu mejla kojim je Agarval poručio s kojim radnici više ne žali saradnju.

Na sve to inspektori ne mogu ništa. Nakon razjrešenja posljednjeg, a do imenovanja novog direktora, ruke su im vezane.

Republički inspektori neće moći u kontrolu sve dok Krajina osiguranja i zvanično ne dobije novog direktora ili dok se šef pravne službe ne vrati sa godišnjeg odmora.

Upravni odbor izabrao je novog v.d. direktora, ali ime Elmedina Đuzela još nije upisano u sudski registar. Zabranu im je izdala Agencija za osiguranje Srpske. Posljednji razriješeni direktor Milan Mihajlo ne želi pred kameru jer je, kaže, imao smrtni slučaj u porodici.

Zato član UO Mladen Jovanović u telefonskom razgovoru za ATV kaže da su otkazi bili neminovni zbog pada premije, a po sistematizaciji koju su donijeli prošle godine. Okružni privredni sud u Trebinju presudio je da je Krajina dužna da isplati Agarvalu 5,8 miliona maraka, ali to njegovi advokati ne žele da komentarišu.

“Ono što mogu da kažem je da nam je klijent juče otkazao punomoć, tako to je sve što mogu u ovom momentu da kažem u vezi s tim segmentom”, rekao je Nenad Baroš advokat.

Ipak, Baroš ne isključuje da će ih Agarval ponovo opunomoćiti. Aragval je tužio Krajina osiguranje jer mu je, kako je naveo, pri kupovini lažno predstavljeno finansijsko stanje društva i vrijednost emitovanih akcija. Presudu je dobio za samo 26 dana i to u Trebinju, a ne Banjaluci gdje je sjedište firme. Radnici zbog toga i dalje tvrde da novac izvlači u Indiju i Ameriku.

(ATV)