Vijesti 07.04.2021.

U “Miralu” 135 migranata zaraženo koronom, protest građana ispred kampa zbog incidenata

ČITANJE: 2 minute

Virusom korona zaraženo je 135 migranata u privremenom prihvatnom centru “Miral” u Velikoj Kladuši, potvrđeno je danas na sastanku Operativne grupe za situaciju sa migrantima i izbjeglicama na području Unsko-sanskog kantona.

Na virus korona su u proteklim danima testirani svi korisnici “Mirala”, a kantonalni premijer Mustafa Ružnić je rekao Srni da je zabrinjavajuće što je nakon toga 55 zaraženih migranata napustilo kamp i uputilo se u nepoznatom pravcu.

On je istakao da je to nedopustiv propust međunarodnih organizacija i agencija koji upravljaju centrom.

Ružnić je apelovao da Kantonalno tužilaštvo reaguje o ovom pitanju i ispita odgovornost za ovakvo ugrožavanje zdravstveno-epidemiološke situacije u kantonu.

Zbog povećanog broja oboljelih korisnika usluga prihvatnih centara, na sastanku su najavljeni pojačani nadzor i kontrola, odnosno onemogućavanje ulaska migranata i izbjeglica u Unsko-sanski kanton.

Na današnjem sastanku zatražena je pomoć nadležnih institucija BiH u pronalasku adekvatnog prostora za liječenje ljudi sa težom kliničkom slikom, jer su zdravstvene ustanove u kantonu preopterećene, a Ružnić se nada adekvatnoj reakciji.

Narušena bezbjednosna situacija

U mjestu Polje kod privremenog prihvatnog centra Miral na ulazu u Veliku Kladušu danas je održan protest oko 60 nezadovoljnih građana zbog narušene bezbjednosne situacije.

– Vidite i sami šta se dešava, recite već jednom “dosta je”. Ovo nam je posljednja prilika da se nešto promijeni po pitanju migranata – napisali su organizatori protesta na Fejsbuk stranici STOP invaziji migranata!! Udruženje građana Bihaća, prenosi N1.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić ranije je rekao da protest nije najavljen.

Okupljanje nezadovljnih građana uslijedilo je nakon incidenta koji se dogodio za vikend ispred tržnog centra u Velikoj Kladuši kada je došlo do pucnjave u kojoj je teško ranjen osmogodišnji dječak iz Iraka, a pucnjava se desila nakon sukoba između dvije grupe migranata.

(Srna/SB)

Oznake: migranti, Miral