Vijesti 19.02.2016.

U mjesnim zajednicama održano 212 sjednica savjeta i devet zborova

ČITANJE: 2 minute
mz
U svim mjesnim zajednicama prošle godine održano je ukupno 212 sjednica savjeta, na kojima je razmatrano 629 tačaka dnevnog reda.

Prema podacima Službe za poslove Skupštine grada i gradonačelnika – najaktivniji savjeti bili su u MZ Verići, Lazarevo I i Lazarevo II. U njima je održano 11, odnosno po 10 sjednica savjeta.

-U mjesnim zajednicama Pobrđe i Rosulje održano je po sedam sjednica, MZ Česma i Petrićevac po šest, u Dragočaju, Borkovićima, Karanovcu i Ljubačevu po pet sjednica savjeta – kazao je načelnik Službe za poslove Skupštine grada i gradonačelnika, Dujko Komljenović.

Kada je riječ o zborovima građana, prošle godine ih je održano devet, a na njima je razmatrano 13 tačaka dnevnog reda.

Tako su u 2015. godini zborovi građana održani u mjesnim zajednicama Bistrica, Bronzani Majdan, Centar II, Rosulje (2), Paprikovac, Goleši, Srpske Toplice i Česma.

Zborovi građana i Savjeti MZ razmatrali su pitanja koja se odnose na izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture, održavanje i modernizaciju gradskih saobraćajnica, trotoara i trgova, održavanje i izgradnju puteva, vodovodne mreže, fekalne i oborinske kanalizacije, javne rasvjete, sanaciju i modernizaciju niskonaponske mreže, sportskih terena, ambulanti porodične medicine, vrtića, dječjih igrališta i osnovnih škola, itd.

– Odsjek za poslove mjesnih zajednica, koji je u sastavu Službe, ima svakodnevnu komunikaciju sa stručnim saradnicima u mjesnim zajednicama. Preko stručnih saradnika, u 2015. godini upućen je 2.781 zahtjev, prijedlog ili obavještenja nadležnim organima grada, ministarstvima Vlade RS i drugim subjektima – rekao je Komljenović.

Podsjetio je da se na području Banjeluke nalazi 57 mjesnih zajednica, te da u svakoj postoje zbor građana i savjet mjesne zajednice.

Inače, mjesne zajednice su oblik neposrednog učešća građana u lokalnoj samoupravi, a obrazuju se za područja – koja predstavljaju teritorijalnu i funkcionalnu cjelinu – na kojima postoji interes stanovnika za ostvarivanje zajedničkih interesa i potreba, kao i međusobna povezanost građana.

(Banjaluka.rs.ba)