Magazin 23.05.2019.

U Mostaru održan Večernjakov pečat: Nagrade dobili – svi, a osobe godine su Vatreni iz BiH

ČITANJE: 3 minute

Glavnu nagradu 18. Večenjakovog pečata osvojili su nogometaši reprezentacije Hrvatske porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji su osvojili srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Nagradu je primio srebrni selektor Zlatko Dalić iz Livna.

Tako su glavnu nagradu dobili Zlatko Dalić iz Livna, Dejan Lovren iz Kraljeve Sutjeske, Mateo Kovačić iz Kotor Varoši, Tin Jedvaj iz Mostara, Vedran Ćorluka iz Dervente, Ivan Rakitić iz Žepča, Mario Mandžukić iz Posavine, ali i Luka Modrić koji je igrao u Zrinjskom iz Mostara.

U kategoriji Lobist za BiH Večernjakov pečat dobio je Peter Duffy, šef misije USAID-a u BiH. U kategoriji Naše gore list Večernjakov pečat dobio je poduzetnik Ivica Nuić. Za sportaša godine Večernjakov pečat dobio je košarkaš Mirza Teletović, a za posebne sportske uspjehe dobio je Duško Bajević.

Večernjakov pečat posthumno je dodijeljen glumcu Ivi Gregureviću. Priznanje za životno djelo dobio je pjevač Mate Bulić, koji slavi 40 godina karijere. U kategoriji Javna uprava Večernjakov pečat osvojila je Irena Hadžiabdić, a za nauku Večernjakov pečat osvojili su Zoran Tomić, Rifat Škrijelj i Radoslav Gajanin.

U kategoriji Lokalni lider Večernjakov pečat dobili su gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković. Za Privrednika godine nagradu je dobila Mladenka Grgić, direktorica Euroherc osiguranja.

U kategoriji za međureligijski dijalog Večernjakov pečat dobile su sestra Blanka Jeličić i Šejla Mujić-Kevrić. Ponos BiH u kategoriji Uspjeh godine dobili su Dane Vasić i Daut Tihić. Dr. Nikica Gabrić dodijelio je nagradu Ponos BiH u kategoriji Pothvat godine, a dobila ju je Adisa Tufo. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić dodijelio je nagradu Ponos BiH u kategoriji ‘Humanost’. Nagradu je osvojio Senaid Išerić.

Na samom početku Adnanu Meviću, šest milijarditom stanovniku zemlje, predsjednica Hrvatske uručila presliku Opće povelju UN-a o ljudskim pravima.

Ovogodišnji Večernjakov pečat otvorila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazavši kako je Bosna i Hercegovina izvor ljudi s kojima se svi ponosimo.

“Dobrota, plemenitost i humanost temelj su svakog uspjeha i napretka. Večeras ističemo ljude koji nas upućuju na istinske ljudske vrijednosti i uče kako u zajedništvu možemo živjeti naše različitosti, to je ono za što se zalažem i u što čvrsto vjerujem. Kao hrvatska predsjednica činit ću sve što je u mojoj moći da bude bolje mojem narodu, ali tražit ću bolje za sve, bolje u kojem nitko neće biti siromašniji da bi drugi bio bogatiji. Sve što želim Hrvatskoj želim i Bosni i Hercegovini”, kazala je predsjednica Kitarović.

Samoj svečanosti prethodio je crveni tepih ispred svorane Kosača, a prisutne su zabavljali Zdravko Čolić i Mate Bulić.

Bez Dodika

Milorad Dodik je trebao večeras da prisustvuje 18. manifestaciji “Večernjakov pečat” u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, ali je rekao da neće ići na tu manifestaciju.

“Na pečatu neću biti jer se navodno obilježava i svečanost povodom primanja BiH u UN, ja to ne podržavam”, rekao je Dodik.

(Klix, ATV, foto: N1)

Oznake: Milorad Dodik