Vijesti 25.12.2015.

U najsrećnijem selu u Španiji stanovnici dijele 640 miliona evra!

ČITANJE: 2 minute
Lutrija spanija
Roketas de Mar, primorski grad u Andaluziji u kojem trećina stanovnika nema zaposlenje, postao je najsrećnije mjesto u Španiji.

Ovde je 1.600 mještana kupilo srećke s istim brojem na božićnoj lutriji i podijeliće džekpot od 640 miliona evra, što znači da svakome ide po 400.000 evra. Više od polovine listića kupljeno je u lokalnoj seoskoj školi gde je prodaja organizovana da bi se djeci obezbijedio novac za ekskurziju u Italiju. Sada više ne razmišljaju o tom putu, već bi da idu u Majami.

Glavnu nagradu su osvojili u lutriji “El gordo”, čije se izvlačenje sa nestrpljenjem očekuje krajem svake godine i koje predstavlja pravi televizijski maraton.

Španska božićna lutrija postoji još od 1812. i od tada je izvlačenje održavano svake godine s izuzetkom perioda od 1936. do 1939. kada je u Španiji bjesnio građanski rat.

Pojedinačni lutrijski listić košta 200 evra i sa njim je nagrada nosiocu mogla da bude četiri miliona evra, ali su svi kupovali takozvane desimose ili desete dijelove listića koji koštaju 20 evra, pa je i pojedinačni dobitak deset puta manji.

Ove godine je kombinacija 79140 donijela milione razloga za slavlje stanovnicima Roketas de Mara. Ukupna vrijednost nagrada na ovom izvlačenju bila je, inače, 2,6 milijardi evra.

Čim su u Roketas de Maru shvatili da su osvojili džekpot, krenulo je slavlje na ulicama.

Među dobitnicima je i Ngagne, 35-godišnji imigrant iz Senegala koji je 2007. stigao na špansku obalu u pretrpanom čamcu sa 75 ljudi i nastanio se u ovom andaluzijskom gradu.

-Želim da se zahvalim Špancima što su me spasli kada sam bio na pučini- kazao je Ngagne lokalnoj radio-stanici, jecajući od sreće nakon što je shvatio da je jedan od dobitnika.

U Roketas de Maru procenat nezaposlenog stanovništva inače je 31 odsto, mnogo više od 21 odsto koliko je na nivou cijele Španije.

(NN)