Magazin 02.05.2019.

U Narodnom pozorištu RS besplatna projekcija filmskog klasika “Apartman”

ČITANJE: 1 minuta

Film Bilija Vajldera „Apartman“ biće prikazan sutra u 19.30 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske – scena „Petar Kočić“. Nakon projekcije posjetioci će o filmu moći razgovarati sa dramaturgom, Slavišom Radanom.

„Apartman“ je jedan od onih filmova za koji je svako ko sebe smatra ljubiteljem filma, morao čuti. Mnogi kritičari ovaj film smatraju jednim od najboljih filmova uopšte. Ili barem najboljom satirično-komičnom dramom, s odličnim prikazom odnosa među likovima.

Bli Vajlder, režiser i scenarista filma, jedan je u nizu Jevreja koji je 1933. po dolasku nacista na vlast, morao emigrirati. Do emigriranja, radio je kao saradnik na scenarijima njemačkih filmova (između ostalog, na filmu “Ljudi nedjeljom” u režiji Roberta Siodmaka i Edgara Ulmera), a prvi uspjeh, nakon dolaska u SAD, postigao je radeći na scenariju filma “Ninočka”, Ernsta Lubiča iz 1939. Uskoro počinje i režirati pa se proslavlja filmovima “Dvostruka obmana” (1944), “Izgubljeni vikend” (1945) i “Bulevar sumraka” (1950), za koji dobija nagradu za najbolji scenario.

Ulaz na projekciju je slobodan.

(Srpskainfo)