Vijesti 25.10.2022.

U naselju Ada biće zasađene nove sadnice umjesto oštećenih stabala

ČITANJE: 1 minuta

U banjalučkom naselju Ada biće zasađene nove sadnice umjesto starih i oštećenih stabala u drvoredu na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, koja ugrožavaju bezbjednost sugrađana, saopšteno je iz Gradske uprave.

Veliki projekat rekonstrukcije drvoreda od raskrsnice Bulevara sa Ulicom cara Lazara odvijaće se po fazama u narednih pet godina, počev od ove jeseni.

Da su stabla u izrazito lošem stanju, pokazala je i studija analize s prijedlogom mjera sanacije drovreda u Banjaluci iz 2016. godine, prema kojoj je 61,79 odsto stabala u kategoriji loših (riječ je uglavnom o američkom javoru pajavcu), dok je ostatak u kategoriji veoma loših i stabala u odumiranju.

Stručni tim za javno zelenilo gradskog Odjeljenja za komunalne poslove je zbog ovakvog činjeničnog stanja pripremio projekat rekonstrukcije nakon sveukupne i detaljne analize stanja drvorednih stabala.

Ovim projektom predviđeno je i da će stabla koja su izrazito opasna po građane i materijalnu imovinu biti zamijenjena novim i adekvatnijim vrstama sadnica.

Iz Stručnog tima su istakli da je rekonstrukcija drvoreda u Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, koja je ujedno i jedna od najdužih ulica u Banjaluci, veoma značajna aktivnost za cijeli grad, za stanovnike naselja, a posebno za đake tamošnjih osnovnih škola “Petar Petrović Njegoš” i “Branko Radičević”.

(N.M.)

Oznake: Ada, Sadnica, Stablo