Svijet 14.10.2022.

U NATO-u uvjereni da Putin priprema “veliku provokaciju”

ČITANJE: 5 minuta

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovo je povećao broj svojih strateških nuklearnih bombardera stacioniranih u vazdušnoj bazi u blizini finske i norveške granice, pokazuju satelitski snimci.

Ovaj potez dolazi usred tenzija oko toga da li Putin planira da pokrene atomski napad na Evropu i njegove invazije na Ukrajinu koja je nedavno pretrpela niz sramnih neuspeha, piše “Dejli mejl”.

Ruski predsjednik je postepeno povećavao broj strateških bombardera u vazduhoplovnoj bazi Olenja – od nijednog 12. avgusta, na četiri supersonična Tu-160 21. avgusta, na 11 koliko ih sada ima, prenosi Blic.

U objektu na poluostrvu Кola, koje se nalazi na krajnjem severozapadu Rusije i u Arktičkom krugu, nalazi se sedam strateških bombardera Tu-160 i četiri aviona Tu-95, kako se vidi na nedavnim satelitskim snimcima.

Ove informacije dolaze sa Faktisk.no – ​​nezavisnog norveškog veb-sajta za provjeru činjenica – koji je dobio podatke od američkog satelitskog operatera Planet.

Gomilanje u vazduhoplovnoj bazi uslijedilo je nakon međunarodne zabrinutosti zbog izvještaja od prije dvije nedelje, kada je “Jerusalem Post” otkrio da je došlo do “neobičnog raspoređivanja” sedam nuklearnih bombardera u vazdušnoj bazi.

Ovo je istakla izraelska obavještajna firma ImageSat International koja je otkrila “neregularno prisustvo” TU-160 i TU-95 bombardera.

Avioni su obično stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Engels, oko 500 kilometara jugoistočno od Moskve. Bombarderi su sada stacionirani na oko 130 km od granice Norveške, članice NATO-a, i oko 100 km od Finske, koja će uskoro postati članica Alijanse.

Postoje dokazi da su u Olanji raspoređene krstareće rakete Кh-101 za moguću upotrebu protiv ciljeva u Ukrajini. Кh-101 može da nosi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave.

Pista u vazdušnoj bazi Olenja bila je prazna 12. avgusta, a satelitski snimci od 7. oktobra pokazuju da je sada puna ratnih aviona.

Tu-160 – zvani Bijeli labud, ali na Zapadu poznat kao Blekdžek – je supersonični strateški bombarder koji je bio dio ruskih strateških raketnih snaga još od sovjetskih vremena. To je najveći vojni avion brzine 2+ ikada napravljen, a od 2022. je najveći i najteži borbeni avion koji se još uvijek koristi – a istovremeno je i najbrži bombarder.

Od 2016. godine, ogranak za avijaciju dugog dometa ruskog vazduhoplovstva imao je 16 aviona u upotrebi, a nadogradnje aviona su preduzete poslednjih godina.

U maju 2020. objavljeno je da ruska vojska istražuje da li Tu-160 može da nosi hipersoničnu raketu. Ruski Кh-47M2 Кinžal (takođe poznat kao ‘bodež’) je raketa koja se može nuklearno osposobiti, dometa od 1.500 km i brzine do 10 maha (deset puta veća od brzine zvuka).

U međuvremenu, super-glasni Tu-95, poznat kao Medvjed, jedini je strateški bombarder na propeler koji se danas koristi u operativnoj upotrebi.

Avion je prvi put poletio prije 70 godina, ali je prvi put upotrebljen u borbi tek 2015. Prvobitno je bio namijenjen za bacanje nuklearnog oružja koje slobodno pada, ali je od tada modifikovan da obavlja nekoliko drugih uloga.

Nuklearne vježbe izazov za Zapad

Očekuje se da će Rusija uskoro da pokrene velike nuklearne vježbe, a Zapad će biti pod izazovom da razlikuje vježbe od “prave stvari”, piše Rojters.

Rusija obično održava velike godišnje nuklearne vježbe u ovo doba godine, a američki i zapadni zvaničnici ih očekuju možda za svega nekoliko dana. One će vjerovatno uključiti i probno lansiranje balističkih projektila, kažu američki zvaničnici.

Ali, pošto je Putin otvoreno zaprijetio da će upotrebiti nuklearno oružje za odbranu Rusije u njenoj invaziji na Ukrajinu, neki zapadni zvaničnici su zabrinuti da bi Moskva namjerno mogla da pokuša da “zamuti vodu” o svojim namjerama.

– Zbog toga ne želite da imate izuzetno prezagrijanu retoriku u isto vrijeme kada ćete izvoditi nuklearnu vježbu. Zato što tada imamo dodatni izazov da zaista budemo sigurni da su akcije koje vidimo, stvari koje se dešavaju zapravo vježba, a ne nešto drugo – rekao je zapadni zvaničnik Rojtersu, želeći da ostane anoniman.

Ipak, zvaničnik je izrazio “visoko poverenje” u sposobnost Zapada da napravi ovu razliku.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za novinare u Briselu da će Alijansa veoma pažljivo pratiti godišnje nuklearne vježbe Rusije.

U Beloj kući, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Кirbi rekao je da će ruske takozvane vježbe “Grom” uključivati velike manevre njenih strateških nuklearnih snaga, uključujući lansiranje raketa. On ih je opisao kao “rutinske”.

– Iako Rusija vjerovatno vjeruje da će joj ova vježba pomoći da projektuje moć, posebno u svjetlu nedavnih događaja, znamo da ruske nuklearne jedinice intenzivno treniraju u ovo doba godine – rekao je Кirbi, dodajući da će Sjedinjene Države “pratiti to”.

NATO: Vježbe za nuklearno odvraćanje počinju u ponedjeljak

Pripadnici vazdušnih snaga iz NATO zemalja vježbaće nuklearno odvraćanje, u šta će biti uključeno nekoliko desetina aviona iznad sjeverozapadne Evrope od ponedjeljka, 17. oktobra, objavljeno je na sajtu NATO.

Vježba, koja će trajati do 30. oktobra, je rutinska i predstavlja periodičnu obuku, a nije povezana ni sa jednim svjetskim dogadjajem, dodaje se na sajtu Alijanse, prenosi Tanjug.

Vježba se zove “Stedfast nun” (nepokolebljivo podne) i uključiće 14 zemalja i do 60 raznovrsnih letjelica, uključujući i lovce četvrte i pete generacije.

Kao i prethodnih godina, učestvovahce američki bombarderi B52, a doletjeće iz vazduhoplovne vaze Mino iz Sjeverne Dakote.

Trening letovi će se održati iznad Belgije, koja je domaćin vježbe, kao i iznad Severnog mora i Velike Britanije. Neće biti korišćena bojeva municija.

Domaćin vježbe “Stedfast nun” svake godine je druga NATO članica.

– Ova vježba pomaže da nukleaerno odvraćanje ostane bezbjedno, sigurno i efikasno – rekla je portparolka NATO Oana Lungesku, prenosi Srpskainfo.

(SB)

Oznake: Vladimir Putin