Vijesti 22.12.2018.

U NEDJELJU DONATORSKO VEČE Humanost za sigurnije korake

ČITANJE: 2 minute

Donatorsko veče u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se sprovodi deveti put, biće organizovano u nedjelju, 23. decembra, s početkom u 17 časova u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji biće iskorištena za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima u kretanju, saopštili su u Kabinetu predsjednika RS.

Istakli su da se akcija sprovodi pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović.

“Ovogodišnji partneri Željke Cvijanović, predsjednice RS, u ovoj humanitarnoj akciji su mladi umjetnici iz različitih dijelova RS”, istakli su u Kabinetu.

Na donatorskoj večeri će se mladi umjetnici iz Prijedora, Banjaluke, Gradiške, Prnjavora i drugih dijelova RS predstaviti raznolikim numerama, koreografijama, dramskim scenama, a gosti će imati priliku da čuju i zvuke harmonike, te mlade izvođače, kao i horove.

Cvijanovićeva će, navode, u nedjelju u 12 časova u Palati Republike organizovati prijem za mlade umjetnike koji učestvuju u ovoj akciji. U okviru akcije u periodu od 6. decembra do Božića, 7. januara, 2019. biće aktivan i M:tel humanitarni broj 1411.

U Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” kazali su da u RS godišnje 150-200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korištenje robotike, te oko 150 mladih ljudi koji su doživjeli neku povredu mozga i kičmene moždine.

“Direktni efekti ove aktivnosti bi bili bolji ishod rehabilitacije za više stotina građana RS i podizanje kvaliteta njihovog života, kao i dugoročno ojačavanje zdravstvenog sistema kroz razvoj novih usluga i njihova održivost bez izdvajanja dodatnih sredstava”, pojasnili su u Zavodu.

S obzirom na to da, navode u Zavodu, u RS ne posjeduju ovu tehnologiju, a pacijenti bivaju informisani o njenim efektima i dobrobitima, Fond zdravstvenog osiguranja RS i Fond solidarnosti se sve češće suočavaju sa zahtjevima za odobrenje ovog vida liječenja u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj.

“Liječenje se naplaćuje po jednoj seansi oko 200 KM, a broj preporučenih seansi u jednom tretmanu je najmanje 30”, naveli su u Zavodu.

Istakli su da bi partneri u akciji bile nevladine organizacije koje okupljaju djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Podsjećanja radi, prvo donatorsko veče održano je 2010. godine za djecu oboljelu od malignih bolesti, a potom 2011. za djecu sa posebnim potrebama i poremećajima u razvoju, zatim 2012. za djecu oboljelu od dijabetesa melitusa tipa jedan, 2013. godine za djecu s autizmom, te 2014. za izgradnju Roditeljske kuće u Banjaluci, 2015. za djecu sa rijetkim genetskim oboljenjima, 2016. za Centar za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”, kao i 2017. za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

(Nezavisne)