Vijesti 19.11.2016.

U nedjelju obilježavanje “Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda”

ČITANJE: 2 minute

U nedjelju, 20. novembra, u Banjoj Luci će biti obilježen “Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda”. U našem gradu je u 2015. godini bilo 2.718 saobraćajnih nezgoda u kojima su poginula 23 lica.

Tako će u nedjelju, 20. novembra, s početkom u 12 časova, na raskrsnici ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Milana Tepića biti izvršena simulacija saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim učesnicima, te aktivnosti intervencije hitne pomoći, vatrogasne čete, policije i ostalih.

Takođe, navedenog dana u periodu od 11 do 13 časova biće obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Narodnog pozorišta RS do zgrade “Ekvatora, a na Trgu Krajine biće zapaljene svijeće, postavljen vijenac sa brojem 151 koji predstavlja broj lica koja su smrtno stradala u Republici Srpskoj u 2015. godini i izložen 151 par obuće.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske su saopštili da se nizom aktivnosti želi skrenuti pažnja cjelokupnoj javnosti na tragična sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, ali i na mjere koje se mogu preduzeti da bi se tragedija spriječila. Ove godine obilježavanje se provodi pod sloganom „Ključne akcije poslije saobraćajne nezgode: medicinska pomoć, istraga i pravda!“.

Aktivnosti u subotu, 19. novembra:

Program obilježavanja „Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“ započeće u subotu, 19. novembra, sa početkom u 11 časova u Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, gdje će biti služen pomen svim stradalim u saobraćajnim nezgodama na putevima Republike Srpske. Istog dana, u Kulturnom centru Banski dvor, sa početkom u 19 časova, učenici Muzičke škole „Vlado Milošević“ i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci održaće koncert klasične muzike.

Grad Banja Luka je podržao i aktivno se uključio u  organizaciju obilježavanja ovog značajnog datuma.

Kompletan program obilježavanja „Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“ možete pogledati na sajtu: http://www.absrs.org/.