Vijesti 23.09.2015.

U nedjelju uklanjanje avio-bombe iz Vrbasa: Okolno stanovništvo će morati da napusti svoje kuće

ČITANJE: 2 minute
avio momba
Avio-bomba iz Drugog svjetskog rata, teška 466 kilograma, koja se nalazi u rijeci Vrbas ispod Gradskog mosta u Banjaluci, biće uklonjena u nedjelju, 27. septembra, izjavio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Gavranović je rekao da će akcija vađenja bombe biti obavljena u periodu od 9 do 11 časova.

S obzirom na to da je riječ o bombi velike razorne snage, upućen je poziv stanovništvu koje živi u rejonu od 400 metara od mosta da u ranim jutarnjim časovima napuste stambene objekte, jer će biti na snazi zabrana kretanja i boravka u zatvorenom i na otvorenom.

Zabrana kretanja i boravka na otvorenom važiće i za širi rejon od 800 metara od mosta.

Procjenjuje se da u ovim zonama živi više od 10.000 stanovnika.

– Pružiće se adekvatna pomoć nepokretnim licima, a privremeni smještaj je osiguran u Domu penzionera- istakao je Gavranović i dodao da će preciznija uputstva građani dobiti u obavještenjima.

On je naveo da su ove mjere neophodne jer ne postoji stoodstotna garancija da može biti bezbjedno izvedeno, odnosno da je najkritičniji momenat podizanje bombe, odnosno prvo pomjeranje.

– Nema razloga za paniku. Radimo planski, organizovano i profesionalno- poručio je Gavranović i istakao da ne očekuju negativne mogućnosti.

Gradonačelnik Banjaluke je rekao da će bomba biti transportovana na Manjaču gdje će na poligonu biti i uništena, te da je policija osigurala rutu kojom će biti prevezena.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Boško Pandža rekao je da će pripadnici ovog centra potpuno obezbijediti zonu od 400 metara iz koje bude evakuisano stanovništvo.

– Molimo građane da u realizaciji ovih aktivnosti sarađuju sa policijom i Civilnom zaštitom, a radi njihove lične bezbjednosti i bezbjednosti njihove imovine- rekao je Pandža na konferenciji za novinare u Banjaluci.

U akciju uklanjanja bombe, engleske proizvodnje, uključeni su predstavnici grada, Republičke uprave Civilne zaštite, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vatrogasna brigada, Dom zdravlja, Ronilački klub “Buk” i brojne druge institucije.

(Agencije)