Vijesti 21.01.2021.

U neredima u Blažuju učestvovalo 2.000 migranata

ČITANJE: 2 minute

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS su se oglasili o informacijama koje trenutno imaju o sinoćnjim dešavanjima u migrantskom kampu Blažuj u Sarajevu, prenosi Klix.

Oni navode da su sinoć u 20:00 sati službenici privremenog imigracionog centra Blažuj obavijestili dežurnu službu Pete policijske uprave da je u krugu kampa, u ulici Kamenolom, na području općine Ilidža došlo do okupljanja više osoba koje borave u navedenom centru i međusobne tučnjave.

Na mjesto događaja je upućeno više policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da je došlo do narušavanja javnog reda i mira od korisnika imigracionog centra, a prema riječima našeg reportera, na terenu je bilo desetine policijskih vozila. Kako je kazao Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS, u neredima je učestvovalo otprilike 2.000 migranata.

“Prilikom nereda su lakše povrijeđena dva policijska službenika i jedan službenik imigracionog centra. Također, oštećeno je više motornih vozila koja su vlasništvo Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a, kao i prostorije prihvatnog centra, kompjuterska i uredska oprema u pomenutom centru”, rekli su iz MUP-a KS.

Iz policije nisu naveli da li su povrijeđeni migranti, kao ni da li je neko uhapšen zbog ovih krivičnih djela. Kazali su da je došlo do međusobne tučnjave migranata, a sinoć nam je iz policije rečeno i da su pripadnici IOM-a vođu jedne od grupa u kampu pokušali izmjestiti kako bi održali red u Blažuju.

Migrant iz Bangladeša je kazao da je do nereda došlo nakon što je jedan Iranac rekao loše stvari o poslaniku Muhammedu, a zatim su Afganistanci i Pakistanci došli i napravili problem.

(E.M)

Oznake: Blažuj, migranti