Biznis 29.11.2016.

U njegovatelje žele i mladi i stari

ČITANJE: 2 minute

Prekvalifikacijom u medicinsku i ekonomsku struku mnogi su vidjeli svoju šansu za zaposlenje, te su ova zanimanja postala najzastupljenija kod onih stanovnika koji upisuju programe namijenjene obrazovanju odraslih.

Jedna od njih je i Aleksandra Brkić iz Banjaluke, kojoj je prekvalifikacija u medicinsku strku pomogla da postane njegovateljica.

– Završila sam srednju turističku školu i ranije sam radila razne poslove. U njegovateljstvu sam prepoznala budućnost, s obzirom na to da su sve veće potrebe za ovom strukom. Mnogi angažuju njegovatelje da brinu o nekom članu porodice – kaže Brkićeva koja već pet godina radi u novoj struci.

Njenim stopama prekvalifikacije od početka ove godine pošlo je 930 stanovnika RS, dok je u 2015. godini upisan 1.501 polaznik programa za obrazovanje odraslih.

Prema podacima Zavoda za obrazovanje odraslih najveća zainteresovanost je za zdravstvo, saobraćaj i ekonomiju, te pravo i trgovinu.

U bijeljinskoj “Poljoprivrednoj i medicinskoj školi” prava je navala za prekvalifikaciju u medicinsku struku.

– Interesovanje za medicinu je jako izraženo i prinuđeni smo da odbijamo veliki broj kandidata. Za ostale struke vlada manje interesovanje – kaže direktor ove škole Milorad Vuković dodavši da se nova diploma stekne za u prosjeku godinu i po. Nastava se organizuje svakodnevno u večernjim časovima.

U ustanovi za obrazovanje odraslih Socijalno-edukativni centar kažu da organizuju četiri važeće obuke koje se upisuju i u radnu knjižicu.

– To su programi njegovatelja, asistenti za lica sa senzornim i motoričkim oštećenjima, pružatelji podrške za lica sa mentalnim poteškoćama i radni instruktori za osobe sa invaliditetom. Najtraženiji su programi za njegovatelje, s obzirom na potražnju za ovim kadrovima u zapadnoj Evropi. Zbog toga većina polaznika poslije obuke odlazi da radi u inostranstvo – rekao je marketing menadžer u ovom centru Dalibor Popović.

Najviše ponuda za posao njegovatelja u BiH stiže iz Njemačke, a prava pomama za ovom strukom vlada i među učenicima koji svake godine hrle da upišu medicinsku školu.

Trajanje obuke

Za sticanje diplome trećeg stepena, obuka u prosjeku traje između devet i 12 mjeseci, a za sticanje četvrtog stepena više od godinu.

(Glas)