Svijet 08.01.2023.

U Njemačkoj spriječen teroristički napad bojnim otrovom

ČITANJE: 1 minuta

U Njemačkoj je spriječen teroristički napad bojnim otrovom nakon što je antiteroristička policija tokom noći upala u stan 32-godišnjeg Iranca na zapadu države.

Iranac je osumnjičen da je spremao “islamistički napad”, a da je u tu svrhu nabavio cijanid i ricin.

Policija i mediji ne navode njegov identitet, osim da je riječ o iranskom sunitskom muslimanu koji je navodno pristalica tzv. Islamske države, prenosi Klix.ba

Vlasti su dobile dojavu nakon koje je pokrenuta racija tokom noći, rekao je Herbert Reul, ministar unutrašnjih poslova za regiju Sjeverna Rajna-Vestfalija. Prije upada je mjesto bilo ograđeno u širokom pojasu. Policija, vatrogasci i spasioci bili su na licu mjesta s velikim brojem ljudi. Mnogi pripadnici hitnih službi su nosili zaštitna odijela.

Dokazni materijal prikupljen tijekom pretresa je u plavim plastičnim bačvama odvezen na mjesto za dekontaminaciju koje su uspostavili vatrogasci. Ali, pretraga rezidencije osumnjičenog u gradu Castrop-Rauxel nije pronašla nikakve tragove otrovnih tvari, rekao je tužilac iz Duesseldorfa Holger Heming za AFP.

Inače, Ricin je vrlo otrovna materija koja je u Njemačkoj klasificirana kao “biološko oružje” i na popisu je ratnog oružja. Cijanid je također vrlo toksičan, a čak i najmanje količine mogu biti smrtonosne za ljude.

(Z.M)

Oznake: napad, Njemačka