U novembru zabilježen rast industrijske proizvodnje u BiH

INDUSTRIJA

INDUSTRIJA

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u novembru bilježi rast od 0,6 odsto u poređenju sa oktobrom, te rast od 2,7 odsto u odnosu na novembar 2014. godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u novembru u odnosu na oktobar veća je za sedam odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za četiri odsto, intermedijarnih proizvoda za 1,5 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 1,4 odsto, a kapitalnih proizvoda manja za 7,2 odsto.

U novembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 37,3 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,9 odsto, intermedijarnih proizvoda za 5,4 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 0,3 odsto, a kapitalnih proizvoda za 13,4 odsto.

Za područja klasifikacijske djelatnosti BiH 2010. desezonirana industrijska proizvodnja u novembru u poređenju sa oktobrom, bilježi rast u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i gasom za 0,8 odsto, prerađivačke industrije za 0,3 odsto, dok je u području vađenja ruda i kamena zabilježen pad za 2,5 odsto.

U novembru ove, u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području prerađivačke industrije za 7,7 odsto, dok se u području proizvodnje i snabdjevanja električnom energijom i gasom bilježi pad za 1,2 odsto, te vađenju ruda i kamena za 3,8 odsto.

(Agencije)

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog