Biznis 29.12.2015.

U novembru zabilježen rast industrijske proizvodnje u BiH

ČITANJE: 1 minuta
INDUSTRIJA
Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u novembru bilježi rast od 0,6 odsto u poređenju sa oktobrom, te rast od 2,7 odsto u odnosu na novembar 2014. godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u novembru u odnosu na oktobar veća je za sedam odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za četiri odsto, intermedijarnih proizvoda za 1,5 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 1,4 odsto, a kapitalnih proizvoda manja za 7,2 odsto.

U novembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 37,3 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,9 odsto, intermedijarnih proizvoda za 5,4 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 0,3 odsto, a kapitalnih proizvoda za 13,4 odsto.

Za područja klasifikacijske djelatnosti BiH 2010. desezonirana industrijska proizvodnja u novembru u poređenju sa oktobrom, bilježi rast u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i gasom za 0,8 odsto, prerađivačke industrije za 0,3 odsto, dok je u području vađenja ruda i kamena zabilježen pad za 2,5 odsto.

U novembru ove, u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području prerađivačke industrije za 7,7 odsto, dok se u području proizvodnje i snabdjevanja električnom energijom i gasom bilježi pad za 1,2 odsto, te vađenju ruda i kamena za 3,8 odsto.

(Agencije)