Vijesti 07.12.2018.

U NOVOJ GODINI SKUPLJE PARKIRANJE Sat u nultoj zoni 2 KM

ČITANJE: 3 minute

Sat parkiranja u nultoj zoni će iduće godine najverovatnije poskuptiti za jednu konvetribilnu marku što je duplo više u odnosu  na trenutnu cijenu.

Osim toga planirana je i promjena zona na pojedinim lokacijma što će automatski podići cijenu koju će vozači plaćati ako žele baš tu da ostave svog četvorotočkaša.

Odjeljenje za saobraćaj i puteve priprema prijedlog za korekciju cijena parkiranja na javnim parkinzima ali i za promjenu zona na pojedinim lokacijama.

– Polovinom ovog mjeseca ćemo dostaviti prijedlog gradonačelniku Igoru Radojičiću.  Za sada planiramo da povećamo cijenu parkiranja nulte zone i da proširimo njen obuhvat sa sadašnjih 200 parking mjesta na oko 600 – kazao je Sandić.

Rekao je da će predložiti da sat parkiranja u nultoj zoni poskupi sa jedne marke na dvije ali bez ograničenja.

–  Sada se u nultoj zoni vozila mogu parkirati maksimalno dva sata. Ukoliko naš prijedlog bude prihvaćen došlo bi do povećanja cijene parkiranja ali ono  ne bi bilo vremenski ograničeno već bi se kao i na ostalim lokacijama moglo produživati – objasnio je Sandić.

Kada je u pitanju promjena zona Sandić je rekao da bi parking preko puta Akademije nauka i umjetnosti RS koji je sada u prvoj zoni trebao da pređe u nultu.

– To isto planiramo da  uradimo sa lokacijom kod Doma omladine. Pored toga veliki parking na staroj autobuskoj stanici bi prešao iz druge zone u prvu – naveo je Sandić.

Što se tiče same cene parkiranja u prvoj i drugoj zoni Sandić je rekao da za sada tu nisu planirane promjene.

– Još nije odlučeno da li ćemo predložiti promjenu cijena povlaštenih stanarskih karata. Ako i bude ona će biti minimalna – rekao je Sandić.

Naglasio je da cilj nije povećanje prihoda u gradskoj kasi već da to bude regulatorna mjera koja će kako je rekao smanjiti gužve na parkinzima.

Ovo planirano poskupljenje nikako nije obradovalo građane koji smatraju da skuplje parkiranje nikako nije odgovor za smanjenje gužvi u gradu.

– Stvarno nema smisla. Godinama se u gradu situacija ne mijenja. Za vozače je svakodnevnica borba na parkinzima za mjesto, a nijedan veći novi parking prostor nije napravljen. Skuplje parkiranje će možda rasteretiti parkinge u gradu ali će preseliti gužvu na druge lokacije – kazala je Sanja Jungić.

Parking sistem u gradu čini 67 parkirališta i dve garaže, kapaciteta oko 5.000 mjesta koja su pod naplatom. Nulta zona je na pojedinim parkinzima u strogom centru grada uvedena polovinom 2017.godine sa ciljem da se smanji optrećenje tih parkinga. Trenutno u nultoj tarifnoj zoni sat parkiranja se plaća jednu KM s tim da  se na ovim parkizima može ostati najduže dva sata, nakon čega vozilo mora napustiti tu zonu na minimalno jedan sat. Sat parkiranja u prvoj zoni košta kao i u nultoj s tim da nema vremenskog ograničenja koliko se može ostati. Ograničenja nema ni u drugoj zoni gdje se sat parkiranja  plaća 0,50 KM.

 

Odluka na Skupštini

Slaviša Sandić naveo je da će krajnju riječ o ovom pitanju morati dati gradski parlament.

– Novi Zakon o komunalnoj djelatnosti  kaže da odobrenje  za pomjeranje cijena komunalnih usluga u šta spada i parkiranje, bez obzira da li je to na više ili niže,  donosi Skupština – kazao je Sandić.

(Srpskainfo)