U novu školsku godinu bez novih studijskih programa

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga rekao je da na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj postoji ogroman broj studijskih programa, te ne bi trebalo otvarati nove, osim ako na tome ne insistira privreda Srpske.

Mataruga je rekao da bi mladi trebalo češće da upisuju studije elektortehnike, informatike, medicine, a rjeđe društvene nauke jer je najviše nezaposlenih svršenih studenata tih programa.

“Na neke studijske programe sljedeće godine nećemo upisivati studente, o čemu ćemo odlučiti nakon analize u koju ćemo u narednih mjesec dana uključiti predstavnike Privredne komore, Zavoda za zapošljavanje i najznačajnijih privrednih subjekata koji treba da nam ukažu koji kadrovi su im potrebni”, rekao je Mataruga novinarima nakon sastanka rektorskih kolegijuma univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

On ističe da ove godine neće biti upisa studenata na studijske programe na koje su se prošle godine prijavila dva ili tri kandidata.

Mataruga kaže da je dogovoreno sa ministrom prosvjete i kulture Srpske Danetom Maleševićem da se u narednih mjesec i po dana ozbiljno radi na analizama stanja privrede Srpske, potražnji za pojedinim kadrovima, ali i brojnosti studijskih programa i broju upisa za svaki studijski program.

“Razgovarali smo i o tekstu Prijedloga zakona o visokom obrazovanju, koji je povučen iz Narodne skupštine. Dobili smo potvrdu ministra da nećemo praviti veliku pauzu, već da ćemo u narednih šest mjeseci, čekajući da se zakon vrati u proceduru, i dalje na njemu raditi, usaglašavati stavove, tražiti konsenzuse, korigovati ono što smatramo da nije bilo dobro”, rekao je Mataruga.

On je podsjetio da je na predloženi zakon Univerzitet uložio 51 amandman, pojašaljavajući da je zahtjev većine dekana da se da više finansijske slobode fakultetima u organizaciji, kao i da se povećaju kriterijumi za prelazak u viša zvanja.

Mataruga kaže da je na sastanku bilo riječi i o finansiranju javnih univerziteta, traženju novih modela za ostvarivanje većih prihoda, ali i o tome gdje je se kroz pravilnike i niže akte može raditi na uštedama.

“Razgovarali smo i o mogućnostima za povećanje školarine za narednu školsku godinu s ciljem povećanja kvaliteta nastavnog procesa i više terenske nastave, te o saradnji dva univerziteta i razmjeni profesora”, dodao je Mataruga.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić rekao je da postoji potreba za otvaranjem studijskog programa koji treba da školuje inženjere za preradu drveta koji bi radili u fabrikama namještaja i obrade drveta.

On je rekao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu, takođe, ima problema sa studijskim programima na koje se upisuje mali broj studenata, te najavio da će studenti sa programa na koji se ne prijavi dovoljan broj kandidata, biti preusmjereni na neki drugi najsrodniji program.

“Nijedan profesor neće ostati bez posla jer nećemo ukinuti nijedan studijski program, već naredne godine neće biti upisa na pojedinim programima za koje ne bude interesa”, pojasnio je Grujić.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

(Nezavisne)

(FOTO) DOBRO RASPOLOŽENJE Maturanti Ekonomske škole otvorili sezonu matura

Večeras je park Petar Kočić u Banjaluci bio prepun dobro raspoloženih maturanata, njihovih raskošnih haljina i svečanih odijela. Uz zvuke uličnih trubača maturanti su se počeli zagrijavati za ispit zrelosti. Andrijana Vođević, maturantica smjera Ekonomski tehničar, rekla je kako joj je drago što je škola završena te da se nada da će proslava proteći dobro

U AVGUSTU Konkurs za upis djece jasličkog i vrtićkog uzrasta

Javni konkurs za prijem djece jasličkog i vrtićkog uzrasta u radnoj 2018/2019. godini ove godine trajaće od 1. do 15. avgusta. Ovo je potvrdila Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te dodala da se još uvijek ne zna tačan broj koliko će djece biti primljeno u vrtiće Centra. “Ove godine konkurs će

BANJALUKA DOBILA NAGRADU Bronza za projekat daljinskog grijanja

Projekat daljinskog grijanja, koji je dijelom finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dobio je bronzanu medalju EBRD-a, kao jedan od najboljih projekata koje je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom prošle godine. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na Svjetskom forumu o energetskoj efikasnosti, u organizaciji Ujedinjenih nacija, na kojem je

SLUČAJ “DRAGIČEVIĆ” Lukač, Vrećo i Lepir u petak pred Anketnim odborom

Pred Anketnim odborom o “slučaju Dragičević” u petak će se naći ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, okružni tužilaca Dalibor Vrećo i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Želimir Lepir. U najavi Narodne skupštine RS se navodi da će Lukač pred Anketni odbor u 11, Vrećo u 13, a Lepir u 15 sati. Anketni odbor je formiran odlukom

UDES KOD BANJALUKE Troje povrijeđeno u sudaru četiri vozila

U saobraćajnoj nesreći koja se u popodnevnim časovima desila u banjalučkom prigradskom naselju Verići, na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor, povrijeđene su tri osobe. Kako saznaju “Nezavisne”, u nesreći je učestvovalo četiri vozila, a broj povijeđenih bi mogao biti i veći. Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su za sada tri osobe povrijeđene, te