Politika 11.10.2016.

U NSRS od danas novi konferencijski multifunkcionalni sistem: Ugradnja koštala 747.645 KM

ČITANJE: 2 minute

U velikoj sali za sjednice Narodne skupštine Republike Srpske od sutra će u funkciji biti novi konferencijski multifunkcionalni sistem, čija je ugradnja koštala 747.645 KM, saopštio je generalni sekretar parlamenta Srpske Marko Aćić.

“Stolarski, tapetarski, radovi na postavljanju tepiha i ostali radovi u skupštinskoj sali kojima je promijenjen redoslijed sjedenja za Vladu Republike Srpske i narodne poslanike koštali su 67.187 KM”, rekao je Aćić danas novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je postupak za ovu javnu nabavku uredno sproveden, te da su svi ponuđači ispunili uslove i uredno konkurisali.

“Komisija je pregledala ponude i ocijenila ih kao validne i na osnovu toga su odabrani ponuđači za konferencijski sistem firma `Telegrup` sa svojim podizvođačima, a za stolarske, tapetarske i istale radove Drvna industrija `Vrbas` sa svojim podizvođačima”, istakao je Aćić.

Aćić je napomenuo da bi konferencijski multifunkcionalni sistem, koji je instaliran za plenarne sjednice trebalo značajno da unaprijedi i olakša rad parlamenta Republike Srpske počevši od funkcionalnosti, statistike, ozvučenja, pa do samih vizuelnih efekata u skupštinskoj sali.

On je rekao da je konferencijski multifunkcionalni sistem samo prva faza modernizacije parlamenta Srpske, dok je u planu od narednog skupštinskog saziva da Narodna skupština pređe na sistem e-parlamenta, koji bi podrazumijevao promjenu poslovnika.

“To bi podrazumijevalo da bi svaki poslanik imao svoj personalni računar na kojeg bi elektronski dobijao materijale, te elektronski ulagao amandmane i sav sistem sjednica softverski bi omogućio značajno unapređenje i ubrzanje rada Narodne skupštine Republike Srpske”, pojasnio je Aćić.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske aplicirala za sredstva za drugu fazu e-parlamenta iz IPA 2 fondova EU, koja bi trebalo da započne iduće godine ako ova sredstva budu odobrena.

(RTRS)