Politika 01.03.2016.

U NSRS oštre kritike na rad Suda i Tužilaštva BiH

ČITANJE: 1 minuta
nsrs
Poslanik SNSD-a Milan Kovač je tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o Informaciju Vlade RS-a o realizaciji zaključaka parlamenta koji se odnose na rad Suda i Tužilaštva BiH, naveo da ova stranka nije odustala od referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

On tvrdi da opozicija treba da podrži tu priču, iako su oni bili suzdržani tokom prošlogodišnjeg usvajanja odluke o referendumu u RS-u, a koja do danas nije objavljena u „Službenom glasniku RS-a“.

Skupštinsku raspravu o ovoj tački obilježile su brojne optužbe vlasti i opozicije te kritike na rad Suda i Tužilaštva BiH prilikom procesuiranja Srba optuženih za ratne zločine.

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a optužila je vlast u RS da zagovaranjem uspostavljanja Višeg suda BiH pristaje na prenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da je ministar pravde RS-a Anton Kasipović dobio nezahvalan zadatak da brani „dvoličnu i propalu politiku SNSD-a“.

I šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica optužio je vladajuću koaliciju u RS-u da pristaje na prenos nadležnosti i formiranje višeg suda BiH, te upitao na osnovu kog ustava i koje države planira da se formira taj sud.

(Agencije)