Sport 28.12.2015.

U Oberstdorfu starta 64. izdanje Novogodišnje turneje Četiri skakaonice

ČITANJE: 4 minute
skokovi
Novogodišnja turneja Četiri skakaonice, odnosno njeno 64. izdanje, ujedno i najprestižnije takmičenje u skijaškim skokovima, startaće danas u Oberstdorfu.

Najbolji planetarni skakači odradiće kvalifikacije, a sutra će početi borba za trofej, za koji mnogi smatraju da je u rangu sa medaljom sa Olimpijskih igara.

Najbolji ski-skakači svijeta na turneji se takmiče u Njemačkoj (Obertsdorf i Garmisch-Partenkirchen, 1. januar) i u Austriji (Innsbruck, 3. januar i Bishoschofen, 6. januar), a titulu iz prošle sezone brani Austrijanac Stefan Kraft.

Najvažnija stanica

Upravo je otvaranje u Oberstdorfu jedna od najvažnijih stanica Novogodišnje turneje. Često se pokazalo da je prva skakonica odredila i konačnog pobjednika. Naime, posljednjih deset godina čak devet pobjednika je završilo na podijumu među najbolja tri u Oberstdorfu. Statistika kaže da je u posljednjih 45 godina ovog legendarnog turnira ukupni pobjednik uvijek završavao među prvih deset na prvoj stanici.

Iako prvo mjesto i pobjeda na brdu Schattenberg ne garantuje ukupni trijumf, Austrijanci su tu tradiciju počeli da mijenjaju posljednjih godina. Kraft prošle godine, Gregor Schlierenzauer 2012, Thomas Morgenstern 2011, i Andreas Kofler 2010. godine su trijumfovali i u Oberstdorfu i na cjelokupnoj turneji.

Inače, Austrijancima pripada apsolutna dominacija kada je gleda posljednjih sedam sezona unazad u kojima su suvereno vladali turnejom. Sve je počelo 2009. godine kada je trijumfovao Wolfgang Loitzl, a seriju su nastavili Andreas Kofler (2010), Thomas Morgenstern (2011), Gregor Schlierenzauer (2012, 2013), Thomas Diethart (2014), te već pomenuti Kraft.

Uprkos dominaciji u posljednje vrijeme, skakači iz Njemačke i dalje imaju najviše pobjeda na prvoj skakaonici. Ukupno na domaćem terenu slavili su 20 pobjeda, dok su Austrijanci i Norvežani trijumfovali po 12 puta.

Početak ovog tradicionalnog takmičenja veže se za sezonu 1952/1953. Tada je Austrijanac Sepp Bradl, ušao u historiju ski-skokova, kao prvi pobjednik Novogodišnje turneje. Rekorderi po broju trofeja su Austrijanci, Nijemci i Finci koji imaju po 16 titula, a Janne Ahonen takmičar je sa najviše titula. Legendarni Finac pet puta bio je pobjednik ovog prestižnog takmičenja.

U sezona 2005/2006 jedini put se dogodilo da su na Novogodišnjoj turneji trijumfovala dvojica takmičera. Ahonen i Čeh Jakub Janda nakon osam skokova podijelili su pobjedu sa istim zbirom bodova. Historiju je ispisao i Sven Hanawald, kao jedini koji je slavio pobjede na sve četiri skakaonice. Legendarni Nijemac taj poduhvat ostvario je u sezoni 2001/2002.

Nakon Oberstdorfa turneja seli na sljedeću lokaciju u Garmisch-Partenkirchen na Olimpijsku skakaonicu u blizini Münchena gdje Austrijanci imaju 14 pobjeda, dok su Nijemci trijumfovali 13, a Norvežani 12 puta.

Pobjede ne garantuju naslov

Treća stanica Novogodišnje turneje je Innsbruck gdje su ukupni šampioni turneje do sada slavili čak 31 puta, pa se sa sigurnošću može reći da je dobar rezultat na Bergisel skakaonici od velikog značaja za ukupni trijumf. Njemačka ovdje ima osam, a Austrija sedam pobjeda.

Novogodišnje ludilo završava šestog dana 2016. godine na brdu Paul-Ausserleitner u Bischofshofenu gdje dominiraju Austrijanci, gdje su slavili čak 23 puta. Prate ih Norvežani sa 12 pobjeda, a Nijemci imaju deset trijumfa.

Posebna draž Novogodišnje turneje je činjenica da jedna ili više pobjeda ne garantuju titulu u generalnom plasmanu. Ingolf Mork, Yukio Kasaya, Karl Schnabl i Toni Innauer ovo osjetili na svojoj koži. Oni su ostvarili po tri pobjede, ali nijedan od njih nije osvojio titulu u konačnom plasmanu. S druge strane, osam skakača je osvojilo titulu bez ijednog prvog mjesta na četiri pomenute skakaonice.

Što se tiče favorita ove godine, definitivno prvi na listi je Slovenac Peter Prevc. U dosadašnjem dijelu sezone apsolutni je vladar FIS Svjetskog kupa, a to potvrđuju tri pobjede u nizu. Slovenac je vezao pobjede u Nižnji Tagilu, te dvije u Engelbergu, što je potvrda da je u sjajnoj formi i da bi konačno mogao prekinuti dominaciju Austrijanaca.

– Novogodišnja turneja je uvijek poseban izazov, jer se četiri takmičenja održavaju u relativno kratkom vremenu – kazao je Prevc, koji je prošle godine bio treći na turneji, a ove će pokušati ponoviti uspjeh svog zemljaka Primoža Peterke, koji je 1997. godine postao jedini Slovenac koji je osvojio ovo prestižno takmičenje:

– Imam iskustvo, ali na turneji je potrebno imati osam dobrih skokova. Stoga, moram biti oprezan i fokusiran od starta takmičenja do posljednjeg skoka u Bishoschofenu – oprezan je Prevc.

Austrijanci? Njihova forma ne otkriva da bi mogli nastaviti neprikosnovenu seriju. Michael Hayboeck trenutno je najbolje plasirani u generalnom poretku Svjetskog kupa, a zauzima šesto mjesto sa duplo manje bodova od lidera Prevca. Kraft još traži formu, ali nikako ga ne treba otpisati, baš kao ni Manuela Fettnera, dok je teško očekivati da se Schlierenzauer uključi u borbu za trofej.

Lista favorita

Nijemac Severin Freund, trenutno drugoplasirani u SK, njegov zemljak Richard Freitag, uz, ove sezone, solidne Norvežane (Kenneth Gangnes, Johann Forfang, Daniel Andre Tande), kao i iskusne Noriaki Kasaija (Japan) i Simona Ammanna (Švicarska) otprilike i zatvaraju krug favorita za osvajanje naslova ukupnog pobjednika.

Naravno, pažnju treba obratiti i na mlađeg Prevca, Domena, koji se sa 16 godina već penjao na pobjedničko postolje. Istina, njegov nedostatak je iskustvo, ali na Novogodišnjoj turneji pravila ne važe, tako da nije isključeno da se dogodi i neko iznenađenje.

(Faktor.ba)