Sport 02.08.2021.

“U ODBRANU NOVAKA ĐOKOVIĆA”: Britanski kolumnista podigao glas zbog negativne kampanje

ČITANJE: 3 minute

Svaki neuspjeh Novaka Đokovića očigledno je postao duševna hrana dijela javnosti na Zapadu.

Poraz Đokovića u Tokiju i neuspjeli pokušaj da osvoji medalju ponovo je rasplamsao kritike prema njemu, naravno, posebno u britanskim medijima, prenosi Kurir.

Ipak, nije sve tako crno. To pokazuje kolumna britanskog kolumniste Janisa Babulijasa, novinara “Al Džazire”, “Čenela 4”, “Vajsa” i “Politika”.

On je u kolumni objavljenoj na stranicama “Spektatora” stao u odbranu Novaka Đokovića.

Svoj članak je i naslovio sa “U odbranu Novaka Đokovića”.

“Đoković je imao fenomenalnu godinu, ali i šampioni imaju slabe dane. Uprkos mnogim uspjesima, jasno je da postoji veliki broj navijača koji su bili srećni što je izgubio – i meč i živce. Pošteno je reći da je Đoković polarizujuća figura, pa tako kritike na račun 33-godišnjeg Srbina nisu neobične. On je, zapravo, bio meta tokom najvećeg dijela karijere – i što se tiče navijača, ali i medija. Da li zaslužuje poseban prezir?”, zapitao se Babulijas.

“Đoković nije čovjek koga je lako voljeti. Nekada kada pobijedi rivala ismijava neprijateljski nastrojenu publiku. Njegove proslave su previše dramatične”, poručio je kolumnista.

Autor naglašava da se zaboravljaju stvari koje Đoković radi.

“Pa opet, kakva god bila presuda njegovih kolega poput Nika Kirjosa, ili Pirsa Morgana koji je Đokovića nazvao ‘razmaženim derištem’ nakon nastupa na Olimpijskim igrama, šta je prava istina o Đokoviću? Đoković je van terena topla i vesela osoba. Preko svoje fondacije sakuplja i donira milione dolara i pomaže svojoj Srbiji, ali i inostranstvu. Za vrijeme pandemije donirao je milion dolara za medicinsku opremu i respiratore srpskim bolnicama. To nije loše za osobu za koju neki lažno tvrde da negira korona virus?”, ističe kolumnista.

Kolumnista britanskog nedjeljnika zapitao se da li postoji “nešto mračnije u korijenu tolike antipatije” prema Đokoviću?

“Za neke teniske navijače nema sumnje da je on uljez, pa se kao takav suočava sa čistim snobiznom. On je klinac sa Balkana – nije uglađen kao švajcarski šampion Rodžer Federer, a niti lijep i nasmijan kao španski teniser Rafael Nadal. On prekida to prelijepo rivalstvo i dominira terenima”, navodi on.

“Kako se usuđuje?”, sarkastično je dodao kolumnista.

“Pa nije Đoković jedini igrač koji je izgubio živce na terenu. Vidjeli smo takve stvari i od šampiona kao što su Serena Vilijams ili Rodžer Federer”, dodaje engleski novinar i poručuje da se samo kod Đokoviću to “uzelo za zlo” i da ga navijači ne vole zbog toga.

Na kraju ističe:

“Đoković je jedan od najboljih tenisera koje je svijet vidio, rušio je rekord za rekordom, on je idol mladima u Srbiji i svoje vrijeme i bogatsvo koristi kako bi im pomogao. Takođe, zauzima se za mlade tenisere koji tek počinju. Ipak, previše puta u Novakovom slučaju te stvari budu neprimjetne. Teško da zbog toga možete da krivite Đokovića što je ponekad gubio živce i rugao se protivnicima…”

(SB)

Oznake: Novak Đoković