Vijesti 16.06.2021.

U OKVIRU ISTRAGE O SMRTI DŽENANA MEMIĆA: SIPA uhapsila dva policajca

ČITANJE: 2 minute

SIPA je večeras uhapsila još jednog pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Nedžada Hrvata. Uhapšen je u okviru istrage u predmetu Dženan Memić.

Hrvatu je tokom pretresa u Zenici oduzet mobitel i laptop, a ovo je za Klix.ba potvrdio Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA, prenosi Klix.

Oba uhapšena policajca se nalaze u prostorijama SIPA te se na njima provodi kriminalistička obrada. Sutra će biti predani Tužilaštvu BiH.

Hrvat je ranije danas, tokom pretresa stambenog prostora u kojem je nastanjen bio pod kontrolom SIPA. Prije njega je uhapšen još jedan pripadnik Direkcije za koordinaciju polcijskih tijela Nebojša Veljović.

Njih dvojica su bili u patroli u noći 2016. kada je Memić stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji. Radili su na osiguranju diplomatskog objekta, a osumnjičeni su za prikrivanje dokaza.

Hrvat je i dalje uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, dok Veljović više nije usposlenik.

Podsjećamo, ranije danas su uhapšeni Alisa Mutap, koja je bila sa Memićem u noći kada je stradao, i Muamer Ožegović koji je radio kao recepcioner ilidžanskog hotela Crystal u noći kobnoj za Memića. SIPA, Federalne uprava policije (FUP) i MUP Kantona Sarajevo su izvršili pretrese u Sarajevu, Zenici i Banjoj Luci radi prikupljanja dokaza.

Podsjećamo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je za Memićevu smrt teretilo Ljubu i Bekriju Seferovića, tj. da su uzrokovali saobraćajnu nesreću u kojoj je Dženan stradao. Međutim, Muriz, Dženanov otac i pravni zastupnik porodice Memić Ifet Feraget navode da Seferovići nisu odgovorni za Dženanovu smrt.

Kantonalni sud u Sarajevu je u dva navrata donio oslobađajuću presudu za Seferoviće, ali je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine obje presude ukinuo.

U međuvremenu je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo istragu u cilju utvrđivanja eventualnih propusta drugih institucija u istrazi stradanja Dženana Memića. Nedugo poslije su uhapšeni Zijad Mutap, Alisin otac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Svi oni su još u pritvoru.

Muriz Memić je u Sarajevu organizirao nekoliko protesta izražavajući tako nezadovoljstvo radom nadležnih na rasvjetljavanju ovog slučaja.

(SB)

Oznake: SIPA