Svijet 10.12.2022.

U Oslu i Štokholmu danas dodjela Nobelovih nagrada

ČITANJE: 1 minuta

U Oslu i Štokholmu dana će biti dodijeljene Nobelove nagrade, a najprestižnija, ona za mir, bit će dodijeljena u Oslu bjeloruskom aktivistu Alesu Bjaljackom, organizaciji za ljudska prava Memorial iz Rusije i Centru za građanske slobode iz Ukrajine.

Ostale nagrade, čiji su dobitnici objavljeni u oktobru, biće dodijeljene u Štokholmu.

Voditeljica ukrajinskog Centra za građanske slobode Oleksandra Matvijčuk pozvala je u petak da se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sudi pred međunarodnim sudom za rat u Ukrajini. Ova odvjetnica za ljudska prava izjavila je novinarima u Oslu kako je uvjerena da će Putin prije ili kasnije biti izveden pred lice pravde, prenose Vijesti.ba

Ove godine nagrada za medicinu ide u ruke švedskog genetičara Svantea Pääba. Nobelovci za fiziku su Alain Aspect, John F. Clauser i Anton Zeilinger, a nagrada za kemiju bit će dodijeljena Carolyn R. Bertozzi, Mortenu Meldalu i Karlu Barryju Sharplessu.

Nobelovu nagradu za književnost dobila je francuska spisateljica Annie Ernaux, a laureati za ekonomiju su Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond i Philip H. Dybvig.

Nobelove nagrade tradicionalno se dodjeljuju 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Svaka nagrada pobjedniku donosi ček u iznosu od 10 miliona švedskih kruna (900.000 eura). Ako ima više dobitnika, taj se iznos dijeli među njima.

(Z.M)