Politika 26.02.2016.

U ovoj godini bez ikakvih obaveza: Čordaš i Komić ne moraju pred poslanike

ČITANJE: 2 minute
jasmin-komic
Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš i prvi čovjek Ministarstva nauke i tehnologije Jasmin Komić ni ove godine praktično ne moraju da dolaze pred poslanike u Narodnu skupštinu RS, iako su zahvaljujući njihovim glasovima zasjeli u ministarske fotelje.

Naime, gotovo identično kao i ranijih godina, programom rada NSRS za 2016. godinu koji će se naći pred poslanicima na 10. redovnoj sjednici zakazanoj za 1. mart, u tekućoj godini nije planirana rasprava ni o jednom zakonu iz resora koji vodi Čordaš, tako da jedini ministar HDZ-a BiH u Vladi Srpske mirne duše može da se prepusti uživanju, umjesto dolascima na sjednice NSRS.

Na skupštinska zasjedanja ne mora ni ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, jer je jedini zakon koji je bio obavezan da obrazloži pred poslanicima, a to je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom poslovanju RS usvojen na posljednjoj sjednici NSRS.

Prema programu rada NSRS, Čordaš u ovoj godini ima obavezu da pred poslanike uputi samo izvještaj o realizaciji programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2015. godinu i informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, dok Komić mora da uputi izvještaj o realizaciji Strategije naučnog i tehnološkog razvoja RS 2012-2016. godina i istoimenu strategiju za period od 2017. do 2021. godine s akcionim planom realizacije.

Pored Čordaša i Komića, od pretjeranog posla i krojenja zakonskih prijedloga ni ove godine se neće pretrgnuti ministri ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Zlatan Klokić i porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović.

Klokić može da drijema punih devet mjeseci, jer tek u posljednjem kvartalu ove godine pred poslanike treba da uputi Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda u RS, kao i Strategiju podsticanja stranih ulaganja u RS 2016-2020. godina i informaciju o obavezama koje za BiH i RS proističu iz procesa pridruživanja EU.

Nešto više posla ima Jasmina Davidović, koja kao i Klokić pred poslanike treba da uputi samo jedan zakon, i to Zakon o sportu, te dvije strategije i dvije informacije.

Za razliku od njih, najviše posla imaće ministar pravde Anton Kasipović koji će pred NSRS uputiti 14 zakona i ministri finansija Zoran Tegeltija i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić sa po 11 zakona.

(Press)

Oznake: Zoran Tegeltija