Svijet 24.05.2021.

U padu žičare u Italiji stradalo i dijete

ČITANJE: 2 minute

Najmanje 14 osoba, među kojima je i pet Izraelaca, poginulo je, a dvije osobe su povrijeđene, kada se srušila kabina žičare koja povezuje grad Stresa na obali jezera Mađore i planinu Motarone u regionu Pijemont, na sjeveru Italije, saopštili su spasioci.

Kako javlja Rojters, starije dete, za koje se pretpostavlja da je imalo devet ili 10 godina, preminulo je nakon dva srčana udara, navela je torinska bolnica.

Tragediju je jedini preživio petogodišnji dječak iz Izraela Eitan Biran, koji živi u Italiji. On se i dalje nalazi u bolnici sa višestrukim prelomima kostiju.

Njegovi roditelji, mlađi brat, prabaka i pradjed su među poginulima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prenio je AP. Ispravljena je prethodno objavljena informacija da je i dječak nastradao.

Prema navodima službe za spasavanje, kabina je u trenutku pada bila na visini od oko 20 metara, prenio je Rojters.

Incident se dogodilo oko podneva, a među preživjelima su u prvom trenutku bila dva djeteta, koja su su helikopterom prebačena u pedijatrijsku bolnicu u obližnjem Torinu, kao i jedan izraelski državljanin, koji je u kritičnom stanju.

Premijer Italije Mario Dragi je uputio saučešće porodicama poginulih.

“Očajni smo, puni bola”, rekla je Marčela Severina, gradonačelnica Strese za RAI.

Ona je dodala da se nesreća dogodila prilikom uspona žicare na planinu – kabina je pala sa visine 20 metara i otkotrljala se nekoliko puta niz strmu padinu i zaustavila se među drvećem.

Ljudi koji su planinarili kažu da su čuli snažno šistanje prije pada, prepričala je Severino i kazala da se vjeruje da je do nesreće došlo jer je pukla žica.

Severino je rekla za TV SKAJ da su neke od žrtava pronađene unutar kabine, dok su ostali bili među drvećem.

Žičara Stresa Motarone prevozi turiste i lokalno stanovnišvo iz grada Stresa na obali jezera Mađore do vrha planine Motarone na visini od skoro 1.400 kilometara za 20 minuta.

Dvosmjerni sistem žičare je podijeljen u dvije sekcije – jedan je dugačak dva, a drugi je dugačak tri kilometara.

Sastoji se od dvije kabine, a svaka može da ponese do 40 ljudi, dodaje se u tekstu Rojtersa.

Italijanski ministar saobraćaja Enriko Đovanini obići će danas mjesto pada kabine sa žičare na sjeveru zemlje.

Đovanini je objavio da je osnovana komisija koja će istražiti “tehničke i organizacione uzroke” nesreće, a tužilaštvo će se fokusirati na krivičnu odgovornost.

(E.M)