Vijesti 04.09.2016.

U pekarama u Srpskoj više hljeba od domaće pšenice

ČITANJE: 2 minute

Pšenica u Srpskoj je ove godine natprosječno rodila, što je dovelo do povećanog izvoza, ali i znatno manjeg uvoza.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, tokom žetve sa 42.471 hektara, koliko je ukupno bilo pod pšenicom, ostvaren je prinos od oko 212.355 tona.

– Vrijednost roda je 67,95 miliona maraka. Prinosi su od četiri tone po hektaru na području Hercegovine i Romanije do pet i po tona u Prijedorskoj regiji – rekli su u Ministarstvu.

Ove godine je i prinos i kvalitet pšenice su bili dobri, pa će veliki dio ići u proizvodnju brašna.

– Ratari su ove godine dobro zaradili od proizvodnje pšenice. Međutim, problem je što nikad ne znamo kolika će biti otkupna cijena pšenice. To je jedna od prepreka koja sprječava ratare da više siju – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Semberija” Ljubo Maletić.

Dodao je da proizvodnja pšenice ima, ipak, dobre podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, lokalne zajednice ali i u vidu regresiranog goriva što olakšava proizvodnju. Veći prinosi doprinijeli su i povećanju izvoza.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, tokom ove godine iz BiH je izvezeno pšenice u ukupnoj vrednosti od tri miliona KM, što je više za 886.000 KM u odnosu na isti period prošle godine.

Najznačajniji izvozna tržišta su Turska i Italija.

– S druge strane, uvoz pšenice u BiH je smanjen za 2,9 miliona KM, te mu je ukupna ostvarena vrijednost u tekućoj godini 51 milion KM. Najviše se uvozi iz Mađarske i Srbije – rekli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Naglašavaju da je spoljnotrgovinska razmjena pšenice u ogromnom deficitu, te da je izvoz gotovo zanemariv u odnosu na uvoz.

– Kada analiziramo period od posljednjih pet godina, spoljnotrgovinska razmjena domaće pšenice sa ostalim tržištima bila je u deficitu za preko 100 miliona KM – objasnili su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Mlinari objašnjavaju da je uvoz pšenice neophodan, da im je pšenica iz Mađarske najkvalitetnija, te da služi kao poboljšivač. Međutim, naglašavaju da se takva pšenica ne može kod nas proizvesti.

(EuroBlic)