Magazin 17.10.2022.

U petak počinju 19. Međunarodni horski festival “Banjalučki horski susreti”

ČITANJE: 2 minute

Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ Banja Luka, po devetnaesti put, organizuje Međunarodni horski festival „Banjalučki horski susreti “ .

„Banjalučki horski susreti“ su tradicionalna međunarodna muzička manifestacija na kojoj je do sada nastupilo više od 150 horova iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije , Slovenije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Austrije, Makedonije, Slovačke, Kipra i Rusije sa više od 5000 aktivnih učesnika.

-Koncertne nastupe do sada je pratilo više hiljada poklonika horskog stvaralaštva,a evidentan je pojačan interes za koncerte kako gostujućih tako i domaćih horova. Na osnovu objektivnih pokazatelja,muzičkih kritika eminentnih dirigenata, kompozitora, drugih muzičkih znalaca i mnogobrojne publike „Banjalučki horski susreti“ u potpunosti su opravdali očekivanja stručne kritike i muzičke javnosti,te tako potvrdili nesumnjiv značaj ove muzičke manifestacije – navedeno je u saopštenju.

Dodaju kako „Banjalučki horski susreti“ u kulturi grada imaju veoma značajno mjesto jer na visokom umjetničkom nivou predstavlja muzička dostignuća horova iz inostranstva, podstiče, populariše i unapređuje horsko stvaralaštvo u našoj sredini,a kako na njima relativno često nastupaju i horovi iz gradova sa kojima Banja Luka ima uspostavljenu kulturnu i drugu sadranju.

-Cilj ove manifestacije je višestruk, a to je popularizacija i unapređenje horskog pjevanja u našoj sredini, ostvarenje saradnje i povezivanje sa gradovima i zemljama iz kojih dolaze horovi, upoznavanje različitih muzičkih i kulturnih atributa zemalja i ansambala učesnika,značajno obogaćenje muzičkog života i koncertne aktivnosti u gradu Banjoj Luci i Republici Srpskoj, upoznavanje stranih horova sa djelima domaćih autora,promocija i popularizacija djela savremenih domaćih autora i slično – dodaju organizatori.

U okviru ovogodišnje, tradicionalne muzičke manifestacije grada Banje Luke, nastupiće 11 horova i ansambala prema navedenom rasporedu koncerata koji možete da pogledate OVDJE.

Festival će biti održan u periodu od 21. do 23. oktobra u Hramu Hrista Spasitelja, te Vijećnici i Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Ulaz na festival je besplatan, a grad Banja Luka je podržao ovaj događaj.

(E.M.)