Vijesti 18.05.2016.

U petak prvi Sajam obrazovanja u RS

ČITANJE: 1 minuta

 

Potvrdili su to na konferenciji za novinare u Banjaluci, organizatori Sajma,  odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Unija udruženja poslodavaca RS.

-Cilj nam je upoznavanje učenika sa strukama i zanimanjima, sa fokusom na zanimanja koja su potrebna privredi. Ove godine nova zanimanja odnose se na oblast energetike, hortikulture, a školovaćemo i optičare, časovničare i zlatare. Najveći broj novih zanimanja biće organizovani u Tehničkoj školi i Poljoprivrednoj školi u Banjaluci, te u Rudom- precizirala je Radmila Kocić Ćućić, pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Osim Sajma, biće organizovan niz događaja koji će omogućiti interakciju đaka i privrede i ovo je prvi korak u okviru velikog sistemskog procesa koji će se dogoditi u vezi sa izborom profesionalne orijentacije u RS.

-Imamo veliki broj obrazovanih, nezaposlenih ljudi i realni sektor kojem uglavnom nedostaje kvalifikovane radne snage, pa bi i Sajam trebalo da doprinese smanjenju jaza između onoga šta traži realni i onoga šta nudi obrazovni sektor, a time i smanjenju broja nezaposlenih- istakao je Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, naglasio je da ni škole,  ni poslodavci nisu dovoljno spremni da riješe problem nedostatka praktične nastave, te da je problem disbalans između potrebne radne snage i one sa kojom se trenutno raspolaže, kao i njen kvalitet.

(Nezavisne)