Sport 05.04.2016.

U petak žrijeb za EP: Kadeti BiH za protivnika žele Srbiju

ČITANJE: 2 minute
kadeti fudbal

Žrijeb grupa za ovogodišnje Evropsko kadetsko fudbalsko prvenstvo održaće se u Bakuu (Azerbejdžan) u petak, 8. aprila, s početkom u 10 sati po srednjoevropskom vremenu.

Među 16 reprezentacija naći će se i Bosna i Hercegovina, jedini debitant koji je kroz kvalifikacije izborio nastup na finalnom turniru najboljih U-17 selekcija Starog kontinenta. “To je izvanredna stvar za nas. Idemo u Baku na žrijeb sa željom da pokušamo izbjeći najbolje evropske reprezentacija, poput Njemačke, Engleske, Francuske… Nadamo se da za protivnika možemo dobiti Srbiju ili Portugal. Voljeli bismo se sastati i sa Škotskom koja nam je dužnik iz prethodna dva kvalifikaciona ciklusa, kada su nam za plasman na EP nedostajali bod i gol. Oba puta nismo uspjeli u mečevima sa Škotskom, pa bi to bila odlična prilika da im se revanširamo”, rekao je Murat Jaha, koordinator za omladinski fudbal u Fudbalskom savezu BiH (N/FS BiH) koji će u petak u Bakuu prisustvovati žrijebu grupa na EP.

Osim BiH, plasman na EP izborili su Danska, Škotska, Ukrajina, Engleska, Italija, Njemačka, Holandija, Portugal, Švedska, Francuska, Austrija, Srbija, Belgija i Španija.

Kao domaćin po automatizmu nastupiće i domaćin šampionata Azerbejdžan. “Naša želja je da ostavimo što bolji utisak, jer smo kao jedini debitant na turniru i najveće iznenađenje. Vjerujemo u snagu naše ekipe i uz malo sreće u žrijebu nadam se da se možemo boriti za plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva”, istakao je Jaha.

Šesnaest reprezentacija će u petak žrijebom biti podijeljene u četiri grupe. Po dvije najbolje plasirane selekcije nakon takmičenja jednokružnim bod sistemom po grupama izboriće plasman u četvrtfinale. Evropsko prvenstvo održaće se u Azerbejdžanu od 5. do 21. maja ove godine. Utakmice grupne faze igraće se, prvo kolo 5. i 6. maja, drugo 8. i 9., te treće 11. i 12. Četvrtfinalni dueli biće na programu 14. i 15. maja. Oba meča polufinala zakazana su za 18. dan u petom mjesecu. Finale će se igrati 21. maja.

(Nezavisne novine)