Biznis 07.10.2022.

U planu dokapitalizacija HE Bistrica u iznosu od 30 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Hidroelektrane (HE) na Drini planiraju uskoro da dokapitalizuju svoje preduzeće HE Bistrica sa 30 miliona maraka, kako bi se omogućila gradnja tri male hidroelektrane u blizini Foče, piše Bloomberg Adria.

Vanredna sjednica Skupštine akcionara Hidroelektrana na Drini zakazana je za 24. oktobar, a na dnevnom redu je, između ostalog, davanje saglasnosti na Odluku o dokapitalizaciji Hidroelektrane Bistrica.

Dokapitalizacija je planirana tako da HE na Drini novčanim ulogom povećaju osnovni kapital HE Bistrica za 30 miliona maraka.

U predloženoj odluci navodi se da je Nadzorni odbor preduzeća 28. septembra ove godine razmatrao odluku o dokapitalizaciji HE Bistrica te da novčani ulog predstavlja investiciono ulaganje iz raspoloživih vlastitih izvora sredstava.

Kao cilj ovih aktivnosti navedena je realizacija ugovora o izgradnji HE Bistrica, zaključenog s kineskom kompanijom China National Aero – Tehnology International Engineering Corporation (AVIC).

Podsjećamo, krajem prošle godine u Foči je ozvaničen početak gradnje HE Bistrica, ali je falilo novca za “zatvaranje” projekta. Pokušaj HE na Drini da dokapitalizuju HE Bistrica sa 56,3 miliona KM je propao, kao i nekoliko pokušaja da se zaduže kod komercijalnih banaka. Na kraju je kredit od 30 miliona KM uzelo Matično preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske, a koji je namijenjen za HE Bistrica.

HE Bistrica je bilo preduzeće koje je Republika Srpska prodala prije 14 godina za 6,8 miliona firmi Kaldera company iz Laktaša, da bi 2019. godine odlučila da ga vrati u svoje vlasništvo, za šta je plaćeno oko 21 milion KM.

HE Bistrica trebalo bi da se sastoji od tri male hidroelektrane i da bude instalisane snage 39 megavata s ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-časa električne energije.

Oznake: HE Bistrica