Vijesti 06.04.2016.

U pojedinim naseljima mještani do prvog doktora idu i 15 km

ČITANJE: 3 minute
doktori
Mještani mjesne zajednice Pavići, kada se razbole, moraju da idu 15 km do najbliže ambulante u Stričiće, a stanovnicima MZ Kmećani traba da pređu 12 km do najbliže porodične amblante u Bronzanom Majdanu.

Ambulantu nemaju ni Priječani, Donja Kola, Šimići i još neke MZ, što je najveći problem za bolesne mještane koji prevale mnogo kilometara do prvog doktora.

Prema riječima Novaka Šipke, predsjednika  MZ Savjeta Pavići, tu živi oko 500 stanovnika, koji se pretežno liječe u porodičnoj ambulanti u Stričićima koja je otvorena srijedom i petkom.

“Srijedom su najveće gužve u ambulanti, tada radi i apoteka. Gužve su manje petkom, tada pacijenti pretežno dolaze samo po uputnice, a ako im zatreba kakav lijek, ne mogu ga kupiti taj dan  jer je apoteka zatvorena. Bilo bi dobro da i apotekar radi bar dva dana  u sedmici kao  što radi i ambulanta”, kazao je Šipka.

Kako saznajemo, ambulanta u MZ Stričići je izgrađena 2006. godine, a registrovano je oko 1.600 pacijenata.

“U Kmećanima nikad nije bila ambulanta, pa su mještani primorani da prelaze duge kilometre do najbližeg doktora. Sva sreća, imamo redovnu autobusku liniju pa mogu da odu do doktora, ali  problem je zimi kada su veliki snježni nanosi i seoski putevi nisu očišćeni, pa moraju pješke”, rekao je Rade Kozomora, predsjednik Savjeta MZ Kmećani.

Stanovnici  Priječana inicijativu da dobiju porodičnu ambulantu pokrenuli su  još 2011. godine, a  od  kada su ostali i bez pješačkog mosta  u poplavama, do doktora idu autobusima do Zalužana.

“Pacijenti  promijene dva autobusa kako bi došli do doktora, što je teško i fizički i finansijski, pogotovu kada su u pitanju penzioneri. Neki mještani Priječana  prisiljeni su da  idu do Trna pješke, pa drugi dio prevozom. Ambulanta nam baš treba u Priječanima”, izjavio je Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani.

Ni MZ Ljubačevo nema ambulantu, pa je svake godine stavljaju na listu prioriteta.

“Ambulanta nam treba kako bolesni mještani ne bi morali prelazili više od deset kilometara do ambulante u Karanovcu”, kazao je  Radenko  Vujasin, predsjednik Savjeta MZ Ljubačevo.

U MZ  Šimići ima objekat porodične medicine, ali je zatvoren, vjerovatno zbog malog broja registrovanih pacijenata, pa mještani do najbližeg doktora moraju da idu  do ambulante  koja je od njih udaljena 11 km.

“Od kada je ambulanta u Šimićima zatvorena, svi moramo do doktora u Potkozarje”, istakao je Vlado Smiljčić, predsjednik MZ Šimići.

Ni MZ Donja Kola nema ambulantu, ali je, kako saznajemo,  njena izgradnja jedina najavljena u toku ove godine.

Liječe, a prokišnjava

Mještani Agina Sela, kako kažu iz MZ, liječe se  u starom drvenom objektu  porodične medicine,  izgrađenom prije više od 30 godina.

“Porodična ambulanta radi dva puta sedmično, doktori nam dolaze iz Banjaluke. Ranije smo tražili da objekat ambulante bude saniran, a sad već treba novi. Radi se o drvenom objektu koji nema grijanje, a uz to i prokišnjava”, rekao je Slavoljub Zeljković, predsjednik Savjeta MZ Agino Selo.

(NN)