Politika 17.01.2018.

U Predstavničkom domu se skupljaju potpisi za apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog akciza

ČITANJE: 1 minuta

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prikupljaju se potpisi za apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi Zakona o akcizama.

Kako je rekao Saša Magazinović iz SDP-a, apelaciju pripremaju poslanici koji su u Predstavničkom domu glasali protiv usvajanja seta zakona o akcizama, a on sam ju je potpisao, saopšteno je iz SDP-a.

Još uvijek nije poznato koliko poslanika treba podržati apelaciju, ali se očekuje da iza nje stoje svi koji su glasali protiv izmjena Zakona o akcizama, a to su zastupnici SDP-a, DF-a, ASDA, BPS-a Nezavisnog bloka i Saveza za promjene.

Svi oni su ranije iznijeli zamjerke na proceduru i način usvajanja tog zakona koji je u Predstavnički dom upućen iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnoj proceduri, dakle bez mogućnosti ulaganja amandmana.

Podjestimo, Zakon o akcizama usvojen je 15. decembra. Za zakon je glasalo 22 poslanika, dok je njih 20 bilo protiv. Primjena zakona stupa na snagu od 1. februara, od kada će gorivo za građane BiH biti skuplje za 18 feninga po litru.

(Nezavisne)