U Predstavničkom domu se skupljaju potpisi za apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog akciza

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prikupljaju se potpisi za apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi Zakona o akcizama.

Kako je rekao Saša Magazinović iz SDP-a, apelaciju pripremaju poslanici koji su u Predstavničkom domu glasali protiv usvajanja seta zakona o akcizama, a on sam ju je potpisao, saopšteno je iz SDP-a.

Još uvijek nije poznato koliko poslanika treba podržati apelaciju, ali se očekuje da iza nje stoje svi koji su glasali protiv izmjena Zakona o akcizama, a to su zastupnici SDP-a, DF-a, ASDA, BPS-a Nezavisnog bloka i Saveza za promjene.

Svi oni su ranije iznijeli zamjerke na proceduru i način usvajanja tog zakona koji je u Predstavnički dom upućen iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnoj proceduri, dakle bez mogućnosti ulaganja amandmana.

Podjestimo, Zakon o akcizama usvojen je 15. decembra. Za zakon je glasalo 22 poslanika, dok je njih 20 bilo protiv. Primjena zakona stupa na snagu od 1. februara, od kada će gorivo za građane BiH biti skuplje za 18 feninga po litru.

(Nezavisne)

Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Peti dan potrage za nestalom Dušicom Božić

Policijski službenici, vatrogasci, ronilački tim Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, rodbina, prijatelji i mještani Laktaša peti dan aktivno tragaju za nestalom tridesetogodišnjom Dušicom Božić iz Laktaša.

Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

Praznik za ljubitelje šarplaninaca

Izložba šarplaninaca, koja će okupiti više od 100 pasa ove rase, trebalo bi da bude održana u nedjelju na terenu Vodenog parka “Akvana” sa početkom u deset časova.

Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Cvijanović: Dijaspora važan resurs Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je dijaspora važan resurs Republike Srpske, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u Republici Srpskoj.