Vijesti 13.07.2016.

U Priječanima rizikuju živote prelazeći preko nezavršenog mosta

ČITANJE: 2 minute

Mještani Priječana rizikujući živote prelaze preko nedovršenog mosta čija je izgradnja počela u ljeto prošle godine. Za to im služi desetak uskih dasaka, željezna konstrukcija, snalažljivost i izuzetna hrabrost.

Po svemu sudeći to će činiti sve do 15. avgusta do kada je pomjeren krajnji rok za završetak radova.

Predsjednik Savjeta MZ Priječani Nebojša Tojagić kaže da da mještani koriste most iako on nije  bezbjedan.

– Pitanje je dana kada će neko pasti u Vrbas i pravo je čudo da se do sada nikome ništa nije desilo. To kako prelaze preko mosta uz pomoć nekoliko dasaka i željezne konstrukcije je da se čovjek naježi. U početku je to činilo nekoliko najhrabrijih i najspretnijih koji su tuda skraćivali put do  posla ali sada je sve veći broj onih koji se odlučuju na taj “poduhvat”. Uskoro počinje školska godina pa nas je strah da se neko dijete ne odluči na prelaz preko mosta na ovaj način  – kazao je Tojagić.

Ističe da most nije učvršćen.

– Trenutno je uvezan lancima i sajlama koje nose konstrukciju. Nije potpuno stabilan jer po projektu treba da budu postavljene šipke da ga drže. Dva lanca sa naše strane i dva sa strane Zalužana već sada nedostaju, što znači da se iz dana u dan statika mosta narušava, pa ako se tako nastavi pitanje je vremena kada će pasti – rekao je Tojagić.

Dodaje da je prošla godina od kada su radovi počeli a da su se izvođač, nadzorni organ i finansijeri obavezali da će most biti gotov za tri mjeseca.

U “Vodama Srpske” rekli su da je krajnji rok za izgradnju mosta u Priječanima 15. avgust a da je prethodni rok, 30. jun, probijen zbog neisplaćenih sredstava.

– Projekat izgradnje mosta finansira se iz Fonda solidarnosti RS i isplaćuje se prema dinamici isplate na osnovu odluka Upravnog odbora Fonda – kazali su u “Vodama Srpske”.

Direktor “Niskogradnje”, koja izvodi radove, Ljubomir Ćubić kaže da je donesena odluka da završe radove za 15 dana bez obzira na to što im nije isplaćen novac.

– Čekali smo stege da nam stignu iz Holandije i to bi trebalo u toku dana da dođe a ostalo je sve spremno. Dug za most je 210.000 KM – rekao je Ćubić.

Stari most srušen je za vrijeme poplava u maju 2014. godine i njegova obnova bila je jedan od prioriteta gradskih vlasti a finansiranje obnove mosta preuzele su “Vode Srpske” sa sredstvima Fonda solidarnosti.

Strpljenje

Mještanima je strpljenje na izmaku iako im optimizam budi stav “Niskogradnje” da će završiti most bez obzira na sve prepreke.

– Bilo je prijedloga da se mi mještani organizujemo i postavimo gazište na mostu. Sačekaćemo još malo pa ćemo odlučiti o daljim koracima. Sve ima svoje granice – kazao je Tojagić.

(Glas)