Vijesti 01.10.2015.

U pripremi velika kopnena operacija u Siriji

ČITANJE: 1 minuta
sirija-vojska
Više stotina iranskih vojnika stiglo je u Siriju u proteklih deset dana da bi se pridružili vladinim snagama i njihovim saveznicima iz libanskog Hezbolaha radi pokretanja velike kopnene ofanzive uz podršku udara iz vazduha ruskih snaga, rekla su dva libanska izvora agenciji Rojters.

“Ruski udari iz vazduha biće uskoro praćeni kopnenim napredovanjem sirijske vojske i njihovih saveznika. Moguće je da će kopnene operacije biti usmjerene na Idlib i Hamu”, rekao je jedan od izvora.

Oba izvora navode da će cilj operacije biti povratak kontrole nad teritorijom koju su izgubile snage predsjednika Bašara al Asada.

“Prethodnica iranskih kopnenih snaga počela je da dolazi u Siriju. To nisu instruktori, jer ih stiže stotine sa opremom i oružjem. Očekuje se dolazak dodatnih snaga”, rekao je drugi izvor.

On je dodao da će i Iračani učestvovati u operaciji.

Do sada je direktna iranska vojna podrška Asadu bila u obliku vojnih savjetnika. Iran je, takođe, angažovao šiitske borce, uključujući Iračane i pojedine Avganistance da se bore uz sirijske državne snage.

Ruske vazduhoplovne snage počele su juče napade u Siriji, a meta su im bile oblasti nedaleko od gradova Homsa i Hama, na zapadu zemlje.

(Agencije)