Biznis 28.02.2023.

U PRISUSTVU VUČIĆA I VARHELJIJA: Potpisan grant EU za brzu prugu Beograd – Niš

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa komesarom Oliverom Varheljijem potpisao je grant za dionicu Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa Evropske unije za željeznički Koridor 10.

Potpisan je ugovor prve tranše investicionog granta za prugu Beograd-Niš u vrijednosti od 598 miliona evra. U pitanju su bespovratna sredstva EU.

Ukupna vrijednost radova procijenjena je na više od 2,5 milijardi evra. Početak radova kako je najavljeno bi mogao da se očekuje 2024. godine.

Vučić je Varheljiju rekao da će izgradnjom ove brze pruge biti moguće putovati od Niša do Novog Sada za samo tri sata, a od Budimpešste do Niša za oko četiri i po sata.

Vučić je upoznao Varheljija sa aktuelnim željezničkim projektima u Srbiji.

Na pruzi Beograd – Niš, koja će se nastaviti na brzu prugu Beograd – Budimpešta, planirano je da se vozovi kreću brzinom od 200 kilometara na čas.

Varhelji je izjavio da je potpisivanje prve tranše investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd- Niš značajan dan za Srbiju i za cijeli region Zapadnog Balkana, i što je pokazalo da Evropa isporučuje rezultate, prenose agencije.

(SB)