Vijesti 21.12.2015.

U pronađenoj olupini broda je blago vrijedno 17 milijardi dolara

ČITANJE: 1 minuta
Olupina broda
Više od 300 godina je ležala potopljena na dnu mora u kolumbijskim vodama, a sada je napokon pronađena… i možda skriva najveće ikada otkriveno izgubljeno blago!

Ovih dana su kolumbijske vlasti obznanile kako su pronašle davno izgubljenu olupinu španjolske galije San Jose, koja je sa sobom u dubine blizu grada Cartagene (kolumbijske, ne španske) rekordan plijen.

Spomenuti je “brodić” potopljen još 1708. godine od strane britanske mornarice, a navodno je prevozio ogromne količine zlata i dragog kamenja koji su španskom kralju trebali za njegove europske ratove.

Neki stručnjaci procjenjuju kako je vrijednost izgubljenog blaga 17 milijardi sadašnjih dolara, ali pitanje je koliko je priča o San Joseu legenda, a koliko stvarnost te je li netko u međuvremenu već opljačkao olupinu. Bilo kako bilo, uskoro ćemo saznati.

Inače, tragovi olupine su otkriveni još davne 1981. godine od strane američke kompanije Sea Arch Armada, koja se s kolumbijskom vlasti dogovorila oko podijele eventualnog blaga.

Ipak, situcija se naknadno zakomplikovala pravnim zavrzlamama, da bi 2011. godine američki sud odlučio kako potpuna prava na sve pronađeno u i oko potopljenog broda te sam brod pripadaju isključivo Kolumbiji.

Uslijedile su žalbe i još par godina natezanja, ali sada je napokon otvoren put vjerojatno jedinim legitimnim vlasnicima tog bogatstva (ipak je ukradeno njihovim precima) da izvuku ono što je njihovo i uživaju u blagodatima nenadane hrpe novca.

(NN)