Vijesti 06.01.2023.

U rano jutro usjekli badnjak: Badnji dan u Potkozarju počeo masovnim odlaskom u šumu

ČITANJE: 1 minuta

Stanovnici Gornjih Podgradaca, rano jutros, masovno su išli u šumu, te uz veselje i drevne običaje usjekli badnjak. Oni će, nakon kićenja, u dvorištu Mile Pejića, koji je ove godine domaćin, krenuti od kuće do kuće.

Urano jutro, selom se čula pjesma sa zaprežnih kola.

To je označilo početak svečanosti u ovom Potkozarskom kraju.

– Srećni smo. Badnjem danu i sutrašnjem Božiću, svis e veselimo, i staro i mlado. Noćas mnogi od nas uopšte nisu spavali. Pripremali smo se za Badnji dan. Okitili smo konje, nahranili, pripremili posnu trpezu… Stići ćemo tokom dana do svake kuće a u 16 časova planirali smo doček Badnjaka u crtkveno dvorište. Tu će biti anrodno veselje, uz nalaganje Badnjaka i pijukanje – kazao je za Srpskainfo Mile Pejić, domaćin Badnjaka.

Badnji dan, na sličan način biće proslavljen u mnogim selima gradiškog kraja.

Badnjak su takođe rano usjekli u Turjaku, Grbavcima, Kijevcima te drtugim potkozarskim i lijevčanskim selima.

U Gradiški, svečano kićenje i polazak Badnjaka je iz prigradskog naselja Žeravica.

Grad Gradiška je i ove godine u saradnji sa Centrom za socijalni rad i uz pomoć društveno odgovornih kompanija obezbijedio pečenice i prigodne poklone za Božić za 30 socijalno ugroženih i višečlanih porodica koje će pokloniti na Badnji dan.

Na spisku su porodice Steve Đurovića (Nova Topola), Milke Mirković (Brestovčina) i Dalibora Кlincova (Gornji Кarajzovci).

(A.M.)