Vijesti 14.02.2021.

Položeni vijenci na spomen obilježje: Obilježen Dan boraca Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute

Delegacija Grada Banja Luka je, povodom obilježavanja Dana Boračke organizacije Republike Srpske, položila vijence i upalila svijeće na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjoj Luci.

Vijence su položili i predstavnici Boračke organizacije Banja Luka, uz prisustvo članova Predsjedništva Boračke organizacije grada.

Goran Rogić, predsjednik Boračke organizacije grada Banja Luka i predsjednik Predsjedništva BORS-a istakao je ovo prilikom da je boračka organizacija Republike Srpske još prije mnogo godina ustanovila važne datume u svom postojanju.

– Danas, na ovom spomen obilježju, položili smo cvijeće i upalili svijeće za sve naše poginule saborce u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Moram reći da su naši borci dali nemjerljiv doprinos u stvaranju naše Republike. Nažalost, na tom putu je preko 23.000 naših saboraca ugradilo svoje živote u temelje Republike Srpske- kazao je Rogić.

On je dodao da, samo ako čuvamo uspomenu na lik i djelo naših boraca, onda na taj način čuvamo i ono što smo zajedno stvorili, a to je Republika Srpska.

Saša Čekrlija, šef Protokola gradonačelnika Banje Luke kazao je da se danas sjećamo svih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su bili prvi u ratu, ali da nije siguran da li su danas prvi, kada govorimo o tekovinama u slobodnoj Republici Srpskoj.

-Danas se sjećamo onih koji su položili živote kako bismo mi danas ovdje živjeli i opstali. Na nama i dalje ostaje obaveza prema brojnim kategorijama boraca, porodica poginulih boraca, u vidu pomoći prililikom stambenog zbrinjavanja porodica palih boraca, pomoći prilikom školovanja i zaposlenja potomaka palih borca, za koje Grad ima sluha – naveo je Čekrlija.

On je dodao da je Grad već uputio određene inicijative prema Boračkoj organizaciji grada Banja Luka i nadležnom ministarstvu kada je u pitanju izgradnja centralnog i gradskog spomen obilježja palim borcima Vojske Republike Srpske.

Radulović Gostimir, predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Grada, čestitao je Dan boraca Vojske Republike Srpske i izrazio nadu da će se položaj svih demobilisanih boraca u narednom periodu popraviti.

(E.M)