Vijesti 16.11.2015.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas Dan žalosti

ČITANJE: 2 minute
dan zalosti
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas je Dan žalosti kao znak solidarnosti sa francuskim narodom, nakon serije terorističkih napada u Parizu.

Vlada Srpske ovu odluku donijela je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputili su telegrame saučešća francuskim zvaničnicima povodom terorističkih napada u Parizu u kojim je 13. novembra ubijeno 129 ljudi.

I u Federaciji BiH (FBiH) danas je Dan žalosti radi saosjećanja sa francuskim narodom, nakon serije terorističkih napada u Parizu.

Iz Vlade FBiH saopšteno je da se Dan žalosti obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade i institucija FBiH.

Na svim institucijama BiH zastave će danas biti spuštene na pola koplja u skladu
sa odlukom Savjeta ministara BiH o proglašenju dana žalosti.

I Predsjedništvo BiH pozvalo je sve narode i građane BiH da danas u podne minutom ćutanja kao znak sjećanja na žrtve terorističkog napada u Parizu iskažu svoju podršku i solidarnost sa građanima tog grada i narodom Francuske.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da će se narodi i građani u BiH tim činom, kao Evropljani, pokazati da dijele zajedničke vrijednosti slobode, ravnopravnosti i bratstva, ujedinjeni sa ostalim građanima Evrope.

Predsjedništvo BiH pozdravlja zajedničku izjavu šefova država i vlada i čelnika EU i njenih institucija u vezi sa terorističkim napadima u Parizu u kojoj se navodi da 13. novembar ostane zapamćen kao evropski dan žalosti.

U terorističkim napadima u Parizu 13. novembra ubijeno je najmanje 129 ljudi.

Odgovornost za napade preuzela je “Islamska država”.

(Agencije)