Biznis 29.01.2016.

U Republici Srpskoj je 320 firmi u stečaju!

ČITANJE: 3 minute
katanac firme
Pred sudovima u Republici Srpskoj trenutno se vodi 320 stečajnih postupaka, a samo u prošloj godini u stečaj su otišla 84 preduzeća, rekli su u Privrednoj komori Republike Srpske za poslovni portal CAPITAL.

Broj otvorenih stečajeva u prošloj godini je smanjen u odnosu na 2014., kada je stečaj otvoren u 103 firme, a sagovornici CAPITALA-a ističu da bi ta cifra i u 2014. i u 2015. godini bila mnogo veća da odgovorni na vrijeme pokreću stečajne postupke.

Među preduzećima u kojima je lani otvoren stečaj nalaze se „PD Nevesinje“, „Grafosemberija“ i “Panafleks“ iz Bijeljine, hotel „Krajina“ Banjaluka i drugi.

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika Republike Srpske Dušan Kovačević kaže da, iako bi u Republici Srpskoj uskoro trebalo da bude donesen novi zakon o stečaju, ni sadašnji nije loš, ali je problem što se ne sprovodi.

– Problem je to što mi ne primjenjujemo zakon niti preduzimamo mjere protiv onih koji dovode preduzeća u privredna groblja. Očekujem da će, nakon usvajanja novog zakona, broj preduzeća koja će morati otići u stečaj biti povećan za 40 do 50 odsto s obzirom da su sada povećane kaznene mjere, a pogotovo ako budu usvojeni naši amandmani da odgovorno lice koje ne pokrene stečaj na vrijeme bude krivično odgovorno- kazao je Kovačević.

Povjerioci naplate maksimalno četvrtinu

Portparol Privredne komore Srpske Vladimir Balgojević kaže da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se rijetko u stečaju napravi reorganizacija to što se stečajni postupci prekasno pokreću, kada obaveze preduzeća prevazilaze vrijednost imovine preduzeća. Istakao je da, prema informacijama stečajnih upravnika u Srpskoj, potraživanja povjerilaca od firmi u stečaju budu namirena maksimalno do 25 odsto.

– Očekujemo da će pitanje neblagovremenog pokretanja stečaja biti riješeno stupanjem na snagu novog zakona o stečaju- rekao je Blagojević i dodao da je posebnim propisom potrebno definisati i to da se direktorima i članovima uprave koji namjerno dovedu preduzeće u stečaj ili blokadu, zabrani otvaranje novog društva u određenom vremenskom periodu.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraće, na sjednici zakazanoj za 9. februar, Prijedlog zakona o stečaju Republike Srpske kojim su predviđene oštrije kazne za direktore koji u zakonskom roku ne podnesu zahtjev za stečaj preduzeća, povećan stepen kontrole rada stečajnih upravnika i ograničen broj stečajeva koje će moći da vode istovremeno.

Stečajni postupak u „Romaniji“ trajao skoro 10 godina

Prema podacima Privredne komore u prošloj godini su zaključena 83 stečajna postupka. Između ostalih, stečajevi su zatvoreni u preduzeću „Metalotehna“ iz Kneževa, „Metalka“ iz Prnjavora, „Adapter“ iz Broda, Tvornica prečistača Rogatica, „Trebinjprevoz“ iz Trebinja i drugi.

Među firmama u kojima je stečaj zatvoren je i „Romanija“ Sokolac u kojoj je taj postupak trajao skoro deset godina.

Vlada Republike Srpske je još 2008. godine za 5,6 miliona KM kupila imovinu ovog preduzeća i formirala novo pod nazivom „Nova Romanija“, ali ono već skoro godinu dana ne radi, a dugovanja prema radnicima su ogromna.

Kada su u pitanju likvidacioni postupci, u 2015. godini otvoreno je 192 postupka, a zaključeno 135.

(Capital)