Vijesti 23.01.2017.

U RS na crno radi 200 stomatologa

ČITANJE: 3 minute

Oko 200 stomatologa “na divlje” ordinira na području Republike Srpske, najčešće u neadekvatnim uslovima, izlažući pacijente ozbiljnom riziku, a inspekcija ih ne može spaziti i često ne može da uđe u te ordinacije zbog nepovredivosti privatne svojine.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove napominju da se ovakve usluge uglavnom obavljaju u privatnim stambenim objektima, u koje, prema Ustavu RS, službeno lice može ući samo po nalogu suda.

“Dakle, u slučajevima kada postoji osnovana sumnja da lica u privatnim stambenim objektima obavljaju neregistrovanu djelatnost, kao što je pružanje zdravstvenih usluga, obraćamo se nadležnim organima, u zavisnosti od mjesta u kojem se subjekt nalazi, sa zahtjevom za izdavanje naloga kojim se odobrava ulazak u privatni prostor građanina uz asistenciju policijskih službenika.

Međutim, u ovakvim slučajevima najčešće od nadležnog suda ostanemo uskraćeni za odgovor”, pojašnjava Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS. Dodaje da je za suzbijanje nelegalnog rada u privatnim stambenim prostorijama neophodno organizovanje koordiniranih aktivnosti inspekcijskih, poreskih, istražnih i sudskih organa, a već su preduzete određene aktivnosti kako bi se organizovao zajednički sastanak, na kojem bi se dogovorio najefikasniji i najefektivniji pristup u ovim kontrolama.

Mladen Mišeljić, predsjednik Komore doktora stomatologije RS, kaže da procjenjuju da na području RS ordinira oko dvjesta nelegalnih zubara, koji pretežno rade u neadekvatnim uslovima, po stanovima i garažama.

“Nekorektno je prema pacijentima. Koliko mu stomatolog može posvetiti pažnju i uraditi kvalitetno uslugu ako je radio osam sati u državnoj službi i onda privatno još pet sati”, pita se Mišeljić.

Dodaje da su često registrovani stomatolozi na udaru inspekcija, dok nelegalni bivaju zaobiđeni. Nelegalne stomatološke ordinacije ne mogu se lako primijetiti, osim ukoliko ih neko ne prijavi.

A ljudi neće da prijave tačnu adresu i ime zubara nego samo nazovu da se požale, najčešće zbog cijene i zbog toga što im je povrijeđen interes. Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, smatra da se teško može naći rješenje ovog problema.

“Pacijenti će uvijek ići tamo gdje je jeftinije. Teško je dokazati ko je prijavljen, a ko nije, pogotovo putem reklakazala”, smatra Granulić.

Iz Inspektorata upozoravaju da neregistrovano, nelegalno pružanje usluga i prodaja u vlastitom domu mogu predstavljati velike probleme i s aspekta zaštite prava potrošača.

Za robu ili uslugu kupljenu na ovaj način ne postoji mogućnost reklamacije, zamjene, podnošenja žalbe ili vraćanja novca.

Potrošači u ovakvim slučajevima u pravilu ne posjeduju dokaz da su platili robu ili uslugu, te nemaju mogućnost da traže zaštitu svojih prava.

“Apelujemo na građane da ne koriste usluge koje navodni frizeri, kozmetičari, stomatolozi pružaju po kućama, jer u takvim okolnostima postoji mogućnost da se usluge pružaju u nehigijenskim uslovima, da se ne koriste sterilni instrumenti, te građanima prijeti opasnost od raznih infekcija ili zaraznih bolesti. Treba imati na umu da su lica koja ilegalno rade spremna ne samo da varaju državu, već i same građane, a posebno da je upitna i njihova stručnost”, upozorava Makivićeva.

(Nezavisne)