Vijesti 23.06.2016.

U RS negativan prirodni priraštaj, bijela kuga zaobišla samo Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

U čak 61 lokalnoj zajednici u RS lani je zabilježen negativan prirodni priraštaj. Obeshrabrujuća statistika zaobišla je jedino Banjaluku, gdje je rođeno 2.100 beba, a 1.997 lica je umrlo.

Ali, bijela kuga nije zaobišla ni veće gradove pa su tako Bijeljinu prošle godine “rode nadletjele” 871 put, a, nasuprot tome, svijet su napustile čak 1.443 osobe. Ništa bolja demografska slika nije zabilježena ni u Prijedoru, gdje je roditelje obradovalo 485 novorođenčadi, a smrt je odvela 1.082 građana.

Prema podacima koje je “Nezavisnim” ustupio Republički zavod za statistiku, u manjim sredinama situacija je najalarmantnija, pa je tako lani u Donjem Žabaru 29 lica preminulo, a rođene su svega dvije bebe. Iste godine, u Istočnom Drvaru plač novorođenčeta nije se oglasio nijednom!

U Kalinoviku, gdje po preliminarnim rezultatima popisa živi 2.240 stanovnika, prošle godine rođene su samo četiri bebe, a u Pelagićevu, koje broji oko 7.300 stanovnika, svega dva para proširila su porodicu. Komentarišući ove podatke, Stevo Pašalić, demograf, naglašava da se u RS od 1996. godine povećava broj lokalnih zajednica sa negativnim prirodnim priraštajem.

“To je posljedica svih demografskih kretanja, poput smanjenog rađanja, povećane stope umiranja, ali i intenzivnih migracija, odnosno odlaska mlađih ljudi sa nekih prostora, što se odražava i na nižu stope rađanja”, pojasnio je Pašalić.

Prema njegovim riječima, BiH je davno izgubila prag proste reprodukcije, a broj rođene djece po ženi je opadao.

“Po ženi se šezdesetih godina, statistički rečeno, rađalo više od troje djece, a već osamdesetih brojka pada ispod 2,1, što je donja granica za prostu reprodukciju. Sada je to negdje na 1,3, a možda i niže”, rekao je Pašalić.

Milica Kuridža iz mjesta Čađavica, kod Ribnika, majka Katarine, Valentine i Andreja, koje je rodila u decembru 2011. godine, ističe da je njoj i njenom mužu Vladimiru, ali i ostaloj rodbini, od tada svaki dan ispunjen srećom.

“Odgajanje trojki, naravno, podrazumijeva mnogo obaveza, ali je majčinstvo najljepši životni poziv. Imati djecu je neprocjenjiva privilegija. Savjetovala bih omladini da ne odlažu ulogu roditelja jer su djeca najveće bogatstvo”, istakla je Kuridža.

(Nezavisne)